Силен горски пожар бушува в района на гръцкото пристанище Лаврио, намиращо се на около 60 км. източно от Атина.

Часове наред пожарникарите продължават да се борят с огнената стихия, съобщи БНР. Причината за мащабния пожар са високите температури и непредпазливост.

В рамките на час избухнаха нови два пожара в същия район, които достигнаха до населени места. Живеещите в къщите, които са в близост до пламъците, са евакуирани. Пожарникарите увериха, че няма риск за хората.  

Осем самолета, два хеликоптера и противопожарни коли продължават да се борят с огъня, който постоянно променя посоката си от силния вятър. В гасенето участват и гражданите.

Гражданска защита и метеоролозите предупреждават за опасност от нови пожари, заради високите температури и силните ветрове, обхванали южната ни съседка. Метеоролозите прогнозират, че в следващите 3 дни температурите в Гърция ще се задържат около 38-40 градуса.

Пътна полиция препоръчва водачите да избягват маршрути в близост до огнената стихия, поради намалена видимост.

За Гърция се превърна почти в „традиция" да започва летния сезон с пожари.

И миналата година страната не се размина с опустошителните стихии. През август Атина и околностите й станаха арена на пожари. Десетки дни бяха необходими на пожарникарите, за да успеят да овладеят пламъците. Огънят унищожи десетки хиляди акра земя и опустоши стотици домове.