Четвърто денонощие стотици пожарникари се борят с огнената стихия, разразила се около гръцката столица Атина. Най-малко 6 са огнищата на пожара, съобщи БиБиСи.

Заради опасността от възникване на още пожари и в Атина беше обявено извънредно положение, а хората от 2 предградия на гръцката столица бяха евакуирани.

Не е изключено още днес пламъците да обхванат и централни квартали на Атина, коментира електронното издание на БиБиСи. Силният вятър непрекъснато променя посоката си. В пламъци са борови гори, гъсти храсталаци и маслинови горички.

В неделя започна евакуирането на градчето Агиос Стефанос, на 23 км от столицата. Същевременно военните трябваше да евакуират ракетни установки за ПВО от база в близост до Маратон, откъдето тръгнаха пламъците.

В гасенето на пожарите участват 12 самолета, 7 хеликоптера и 53 противопожарни автомобили. Президентът на Гърция Каролос Папуляс прекрати отпуската си и спешно се върна в Атина.

Фронтът на огъня, разпрострял се през последните дни на 40 км, вече не съществува, пламъците са се разделили на отделни огнища.

Най-сложна е ситуацията около град Маратон, в областта Пикерми, на 20 км от центъра на града, и в северното предградие Пентели.

Вече са изгорели десетки къщи, но сериозно пострадали хора няма. От Атина съобщиха, че летището работи - то се намира в обратна посока на пожара от Атина.

Гърция поиска помощ от Италия и Франция за справяне с пожара. Австрия ще изпрати шест самолета и хеликоптери за борба с пожарите в Гърция, а Франция - четири самолета.

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов предложи помощ на Гърция в борбата с огнената стихия.

В петък в района на Атина избухна горски пожар, който бързо се разпространи североизточно от гръцката столица. Властите обявиха извънредно положение. В застрашените райони беше предприета евакуация на населението.

Вчера сутринта премиерът на Гърция Костас Краманлис предприе инспекция по въздуха над местата, където бушуват пожарите.