Гръцки фермери отново блокираха границата с България заради недоволство от изкупните цени на продукцията и обезщетенията, съобщава БНР.

Фермерите от южната ни съседка започнаха струпване на трактори и друга селскостопанска техника, с която ще блокират движението по основните магистрали и граничния контролно-пропускателния пункт "Прамахон-Кулата".

От 11:00 до 12:30 часа днес 130 земеделци без допълнителна техника започнаха блокада на пункта. След 13:00 часа "Промахон-Кулата" ще работи в режим половин час отворен - един час затворен.

По последна информация, колона от над 100 трактора се придвижва към границата, където я чакат гръцки полицаи от силите за борба с масовите безредици.

Продължителността на протестите ще зависи от реакцията на правителството. Гръцките фермери недоволстват срещу изкупните цени на продукцията и размера на обезщетенията.

Фермерите решиха да пристъпят към по-крути действия след среща с аграрния министър, която завърши без резултат. В първите дни на протеста не се предвижда затваряне на ГКПП "Илинден-Ексохи"

Фермерите обаче ще вдигат барикадите по магистралите, тъй като подкрепят инициативата за неплащане на високи пътни такси.

Припомняме, в началото на миналата година при подобна блокада страната ни губеше по 3 млн. евро дневно.