Искам да поздравя всички в тази високоотговорна функция, заяви привиканият спешно в народното събрание служебен премиер Марин Райков.

Той заяви, че българският народ очаква сговор и решения от политическата класа, а не конфронтация.

Избрахме трудния път в енергетиката, заяви Василев
Още...

Затова и се отзовах така бързо на поканата, която дойде преди няколко минути в министерски съвет под формата на нареждане от секретарката на парламентарния шеф по телефона.

Райков заяви, че натрупаните проблеми в енергетиката не са само от последните 4 години, а са трупани в последните 20 години и това много добре го знаят експертите в залата.

Ние заварихме електроенергийната система пред срив поради свръх производство, поради начина на управление през последните две десетилетия.
Заварихме капацитет за производство от 12 хиляди мегавата при реално потребление заедно с износа от 5 хил. мегавата. Системата беше и пред банкрут зарани неправилното ценообразуване през последните години, заяви Райков.

Харитонова се бори токът да не скочи с 40%
Още...

По думите му ДКЕВР е планирала в пъти по-малко разходи за зелена енергия от реално направените, които също е тежко бреме върху системата.
Това, което заварихме в НЕК е един голям дълг за строителството на АЕЦ Белене, който вчера успешно рефинансирахме.

Също така заварихме една нормативна база, която не отговаря не европейската директива и принуждава държавата да купува заводски централи и топлофикации даже и да не са високоефективни.
Райков заяви, че спреният за зареждане и ремонт планов ремонт на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй" е позволило да се източат язовирите и да се избегнат наводнения.

Общото финансово състояние на АЕЦ „Козлодуй" е задоволително, бих казал положително, каза още министър-председателят Марин Райков на изслушването в парламента.
„2011 г. имаме реално погледнато печалба от 114 милиона лева, 2012 г. - 146 милиона лева. Има градация нагоре и тази тенденция продължава и в първото тримесечие на годината", заяви още Райков.

„Отстраняването на ръководителя на БЕХ не може да бъде единствено и само на основата на подозрение. Прокуратурата върши своята работа по активен начин. На този етап на развитие нямаме достатъчно основание и данни, за да вземем решение по въпроса за неговото отстраняване. Не е правителството, което отнема достъпа до класифицирана информация", посочи Марин Райков.

„Той е един изключителен специалист и е един от нашите свидетели по делото, свързано с АЕЦ „Белене". За мен лично неговото отстраняване ще има изключително негативен ефект. Принуден съм да бъда много внимателен, анализирайки това, което казва прокуратурата", каза още премиерът.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски каза
, че състоянието в енергетиката не се е направило в последните 20 годни, а е такова от четири години. „Въпросът ми е защо не освободихте Михаил Андонов, който е виновен и за фалита на НЕК, и на БЕХ с нещата, които се случват в момента? Той е разследван, защо не му е отнет достъпът до класифицирана информация", попита Пеевски. „Що се отнася до ръководителя на БЕХ и защо не сме взели решение да го отстраним, държа да кажа, че не можем да го отстраним само на основата на подозрения. На този етап на развитие ние нямаме достатъчно основания и достатъчно данни, за да вземем решения по този въпрос", категоричен бе Райков.

Що се отнася до достъпа, не е правителството, което отнема достъпа до класифицирана информация. Повече от ясно е, че в момента, в който бъдат изяснени обстоятелствата с г-н Андонов, ние ще вземем адекватното решение. Това не отменя факта, че той е един изключителен специалист и един от свързаните с АЕЦ Белене. За мен лично неговото отстраняване ще има единствено негативен ефект.
Заради такива ситуации аз съм длъжен да бъда много внимателен
, съобщи служебният премиер.


По отношение на такса пренос, Марин Райков каза, че методът за фиксирането й е определено в закона.
„ЕСО следва да се отдели от НЕК и вече го прави. Това решение вече го взехме и го изпълняваме. Активите се прехвърлят от старото в новото ЕСО и ние го правим", посочи премиерът Марин Райков.