Председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова заяви, че на 1 април енергийните дружества по веригата са предложили нови цени, които, ако бъдат приети, е щяло да се стигне до скок на тока от 40%.

С настоящите механизми, които има ДКЕВР, комисията може да ограничи този скок до 16%, каза още Харитонова. По думите й, за да не се повиши електроенергията, са необходими промени в Закона за енергетиката и Закона за възобновяеми енергийни източници, които да променят модела на ценообразуване.

Друг голям проблем е, че при разчетени разходи за зелена енергия от 466 млн. лв. те са стигнали до 1266 млн. лв и без адекватно законодателство те ще представляват сериозен проблем.

По-късно на въпрос на Янаки Стоилов Евгения Харитонова заяви, че е възможно цената за пренос да не бъде на всеки мегават час пренесен през нея, а да се направи твърда цена, която да зависи единствено от реализираните разходи на Електросистемния енергиен оператор.

С остър тон на трибуната лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че с това изказване правителството е признало безпомощността си. Това правителство не направи нищо и не предложи никакви решения, стигнахме дотам, че да чакаме ново увеличение с 40% на тока. Това ли ви е поръчано - да изкарате отново хората на улицата, обърна се Сидеров към министър-председателя Райков.

Премиерът взе думата и заяви, че неговото правителство е довело до затихване на протестите. В момента ние имаме законодателни предложения, но поради липса на действащ парламент, те не можаха да бъдат, внесени господин Сидеров, заяви Райков. Това го знае всеки, който е чел конституцията и не чака тя да излезе на DVD, жегна Райков лидерът на Атака.

В този момент ГЕРБ напуснаха залата. Причината бе изказване на председателстващия Мая Манолова, която според тях е дала указание на министър-председателя, на министъра на енергетиката и на други длъжностни лица за тон на работа.