• САЩ осъждат убийството на ливанския министър

Убит е ливанският министър на индустрията - Пиер Джемаел, който е син на бившия ливански президент Амин Джемаел, съобщиха световните медии.

Джемаел е християнин маронит и е заемал антисирийски позиции.

Инцидентът станал в Бейрут, в християнския квартал Син Ел Фил, където неизвестни стрелци атакували конвоя на Пиер Джемаел.
Незабавно министърът бил откаран в болница, където по-късно починал от раните си.

Сирия осъди убийството, след като синът на убития бивш ливански премиер Рафик Харири, обвини Дамаск в ликвидирането на Пиер Джемаел.

От друга страна убийството на министъра на индустрията става в момент, в който ливанският премиер Фуад Синьора призовава за диалог с Хизбула.

Не съм в състояние да говоря за тази трагедия.
Много мои близки бяха убити.
Но искам да се обърна към всички, които обичаха и уважаваха Пиер, нека размислят защо се стигна до тук. Какво става с Ливан, какво предизвика това убийство. Не искаме да отговаряме на удара. Не търсим отмъщение. Всичко, което правим, трябва да е в интерес на Ливан, защото Пиер умря за Ливан, за човечността и за хуманността.
    Бащата на Пиер - Амин Джемаел 

Призивът на Синьора се отправя по повод обявеното от Хизбула „стягане на редиците" в готовност за масови демонстрации, които да започнат този четвъртък и да доведат до сваляне на правителството.

По време на среща с дипломатическия корпус, предавана пряко по националната телевизия, премиерът Синьора подчерта, че диалогът е единственият начин, по който могат да се преодолеят недоверието и различията.

След срещата с дипломатите ливанският премиер призна, че се страхува масовите протести да не прераснат в насилнически прояви. „Това е реално опасение," призна Синьора.

„Не мога да твърдя категорично, че по време на демонстрациите няма да има „внедрени лица", които специално ще са там, за да създават проблеми. Ето защо, при сегашните обстоятелства, трябва да бъдем много внимателни," коментира още премиерът.

От друга страна от АП уточняват, че лидерите на Хизбула са обявили, че протестите ще бъдат мирни. Въпреки това обаче от проправителствени фракции са заявили, че подготвят контрадемонстрации.

Наблюдатели коментират, че в момента и в Ливан се наблюдава разделение на религиозен принцип - Хизбула, която е шиитска партия, се бори за свалянето на правителството на Синьора, който от своя страна е подкрепян от сунитските партии.