В специално изявление американският президент Джордж Буш осъди убийството на ливанския министър Пиер Джемаел. Той призова ливанските власти за бързо разследване на случая, който не трябва да попречи на желанието на народа на Ливан да живее в мир и демокрация. "Трябва да се намери убиеца, както и силите, които стоят зад него," подчерта Буш.

По-рано днес и от Държавния департамент на САЩ осъдиха убийството на ливанския министър на индустрията и лидер на християнските групи в страната - Пиер Джемаел.

Помощник държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс, цитиран от АП, определи убийството като терористичен акт, имащ за цел да уплаши борбеното ливанско правителство на Фуад Синьора.

Ние сме шокирани от убийството," призна Никълъс Бърнс.

Той подчерта, че сега подкрепата за правителството на Синьора трябва да се превърне в отговорност на всички държави.

Много е важно да се попречи на тези, които искат да разделят Ливан с насилие. Ние подкрепяме изцяло правителството на Синьора и ще помагаме и в близките дни, и в следващите седмици, поясни Бърнс.

Той добави, че фамилията Джемаел е изиграла много важна роля в историята на Ливан и е преживяла много големи трагедии.

Така американският дипломат припомни убийството и на друг член на фамилията Джемаел.

През 1982 г. е убит чичото на Пиер Джемаел - Башир Джемаел. Той е ликвидиран, малко след като е избран за президент. Убийството му е извършено, още преди той да встъпи в длъжност.

По-късно неговият брат - бащата на Пиер - Амин Джемаел е избран за президент и е начело на Ливан в продължение на 6 години, припомни Никълъс Бърнс.