Реформаторите си седят на местата. С тези думи Гроздан Караджов от Реформаторския блок защити парламентарната си група от премиерската нападка.

Припомняме, че по-рано днес Бойко Борисов обвини реформаторите, че не са били в зала да гласуват въпросите за президентския референдум и заради това две от питанията са се провалили.

Седенето на столче не е похвално мероприятие. Много фиктивни седящи на столче не правят промяна в НС. От РБ сме доказали, че си седим твърдо на местата и всеки работи много усилено. Тъй като сме по-малко, се налага много хора да бъдем на различни места едновременно и остава впечатление, че като че ли по-малко хора влизат в залата, но в решителните моменти сме там, аргументира се Караджов.

Той допусна, че е възможно хора от ръководството на герберската група да са съобщили неверни неща на премиера и да са го подвели. Ако дойде на разговор, ще му кажа кой го е подвел, обеща Караджов.

Той обясни и защо с колегите си е не подкрепил въпроса за мажоритарния вот, като припомни, че уговорката е била питането да бъде редактирано така, че да падне прагът на преференциалното гласуване, за да стане мажоритарно. Това обаче така и не се случило, заради което и реформаторите не гласували.

Караджов посъветва индиректно премиера като част от изпълнителната власт да не се меси в законодателната. Хубаво е и на нас в приятелски тон да ни се дават съвети, но не седенето в столчетата решава въпроса, а стоенето, изтъкна депутатът с уговорката, че много уважава Борисов в лично качество.

Той обаче отправи въпрос към ГЕРБ - защо минута преди вота за задължителното гласуване имало седнали хора на столчетата, в следващата не са станали, но ги няма в гласуването. Това е въпросът, не е в седенето на столчетата, убеден е реформаторът.

Малко преди това герберката Снежана Дукова даде обяснение на този въпрос - пултовете за гласуване не работили. Тя призна, че е от негласувалите депутати на ГЕРБ, защото техниката й не е сработила. Тя увери, че се е опитала да сигнализира на квесторите за проблема, като е вдигнала ръка.

Председателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски също не отдаде особено значение на забележката на Борисов.

Ние сме за мажоритарен вот през преференциално гласуване без бариера. Това е становището ни от една година, не виждам защо някой трябва да е изненадан, отсече той.

Запитан дали изказването на премиера е коректно, Зеленогорски припомни, че снощи само 44 души от ГЕРБ са били в зала по време на гласуването на Закона за НСО. Не е лошо и те да се стегнат малко, посъветва той колегите си от първата по сила партия в НС.