Двойният агент, който осуети плана на „Ал Кайда" за взривяване на самолет, пътуващ за САЩ, се оказа британски гражданин с произход от Близкия Изгок, съобщи Би Би Си.

Според замисъла на терористите, той е трябвало да извърши самоубийствен атентат с бомба, скрита в дрехите му.

Британските власти отказаха да коментират информацията, който първоначално е тиражирана в американски медии. В началото на седмицата американски представители заявиха, че в операцията по осуетяването на атентата, заедно с ЦРУ  са участвали и чужди разузнавателни служби.

Организацията „Ал Кайда на Арабския полуостров" е възложила самоубийствения атентат на двойният агент, който обаче е напуснал Йемен и е предал взривното устройство на американските служби.

Кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон Пол Адамс напомня, че обикновено разузнавателните служби не разкриват подробности за сътрудничеството си с аналогични структури от други страни.

Ако съобщенията за британското гражданство на агента се потвърдят, това може да предизвика недоумение в британските служби, се казва още в кореспонденцията.

Има данни, че двойният агент се намира на безопасно място в Саудитска Арабия, а специалисти на ФБР изучават предаденото то него взривно устройство.