Агент на ЦРУ е осуетил планиран атентат на Ал-Каидa, съобщиха световните агенции.

Припомняме, преди дни американските спецслужби предотвратиха атака срещу граждански самолет. Саудитското разузнаване е изиграло решаваща роля във внедряването на агенти в Ал-Каида на Арабския полуостров, посочва АФП.

Атентатът е бил разкрит с помощта на саудитец, който е действал като двоен агент на ЦРУ в терористичната мрежа в Йемен. Мъжът е успял да се внедри сред терористите, като се е представил за доброволец, желаещ да извърши самоубийствен атентат.

Чрез него ЦРУ е следило движението на бомбата, с която е трябвало да бъде извършена атаката. Впоследствие агентът е напуснал Йемен, където е бил организиран атентатът, а част от заговорниците на АКАП са били убити при въздушен удар.

По информация на New York Times агентът вече се намира в безопасност в Саудитска Арабия.

Експерти на ФБР изследват откритите експлозиви. За момента е ясно, че бомбата е била изработена така че да успее да премине през скенерите на летищата, без да бъде засечена.

Въпреки че Вашингтон побърза да се похвали с предотвратения атентат, властите в САЩ признаваха, че„Ал Кайда" на Арабския полуостров остава решена да нанесе удар. По тяхна информация основният създател на бомбите в мрежата Ибрахим Хасан Талех ал Асири е съдействал при изработването на взрива за последната планирана атака.

Саудитецът лично е създал бомба, с която собственият му брат е извършил самоубийствена атака. Ал Асири е определян от властите в САЩ като един от най-опасните и способни експерти по експлозивите в мрежата на Ал-Кайда. Смята се, че той е замесен в атентатите на 11 септември, както и осуетените атаки в Детройт по Коледа преди години.