Право на отговор от телевизията поиска Алексей Петров във връзка с твърденията на ексвътрешния министър Цветан Цветанов, че техниката за частно подслушване е на сочения за Октопод.

По повод на информацията, изнесена вчера от лидера на БСП Сергей Станишев за специално оборудване за подслушване, бившия съветник в ДАНС попита: „Има ли такава техника в специалните служби в МВР, която да може да използва този способ на подслушване и какъв е режимът на разрешение?
Аз не притежавам такава и задавам въпрос - ако има такава, как се използва, иска ли се изрично разрешение при нейното използване, особено при специални акции и дали може под формата на обучение или учение да се злоупотребява с нея?".

Петров коментира и думите на Цветанов, че ако някъде има документ, че той е разпоредил подобно нещо, ще се откаже от политиката.
„Аз ви уверявам, че някой ден това, което се случи при записа тук с мен с Устинов, ще се окаже, че наистина има злоупотреба с власт и ще се окаже, че не е подписал той (Цветанов, б.р.), както не е подписала и госпожа Янева (шефката на СГС, б.р.), но в същото време е злоупотребено с власт и това ще се установи и начина, по който е злоупотребено не е много далеч от това, което каза господин Станишев", изтъкна Алексей Петров.

Той подчерта, че е наясно, че е следен и подслушван, но изтъкна, че и той е контролирал подслушващите го лица. Петров припомни как автомобилите, които ползва редовно, са спирани от полицаи, които му казвали, че такова е разпореждането на Цветан Цветанов.

Въпреки това бившият съветник в ДАНС оправдава ексвътрешния министър. Цветанов в тези 4 години не е извършил нито едно елементарно действие без разпореждането на Борисов, включително и незаконните подслушвания, смята Алексей Петров.
Той е убеден, че неговото незаконно подслушване с Пламен Устинов един ден ще се окаже „частно".

Той смята, че няма частен ГДБОП, но е категоричен, че има незаконно подслушване, което става с държавен и частен ресурс.

Алексей Петров се съмнява точно сега да се докаже сигналът на Станишев, но прогнозира: „Може да се докаже след време, когато Цветанов не е на власт, ще има няколко арестувани, които са го осъществявали, те ще разкажат кой ги е изпратил".
Алексей Петров смята, че в сигнала на Станишев са участвали и държавни служители, и такива извън държавния сектор.

Бившият съветник в ДАНС е на мнение, че Петя Първанова не може да изпълнява функцията на вътрешен министър, защото тя се е занимавала с международната дейност в МВР.

Помолен за коментар дали главният секретар на МВР е наясно със ситуацията в страната, Алексей Петров посочи: „Калин Георгиев няма как да бъден главен секретар и да не върши онова, което му каже Бойко Борисов".

Попитан дали се е срещал с разследвания бивш министър на земеделието Мирослав Найденов, Алексей Петров отговори, опирайки се на думите на Бойко Борисов, че Найденов е бил един от най-добрите министри в кабинета на ГЕРБ и не отрече подобни срещи.
„Все пак аз бях един от най-лоялните граждани, бях също в тристранния съвет като представител на работодателите, няма нищо лошо да се срещам с министри", каза Петров и допълни:
„Най-много съм се срещал с министър-председателя, срещал съм се с Цветанов включително" и поясни, че с ексвътрешния министър се е виждал преди ареста, а с другите посочени от него лица - след ареста.
По думите му темите, които са обсъждали с бившите управници, са били много, но основно - за малките и средни предприятия.

Петров коментира, че от разговорите, които е имал с Мирослав Найденов, усещал притеснението на земеделския министър, че върши някакви неща под натиск. „Не мисля, че това е някаква новина, защото знаем, че Борисов ръководеше еднолично, командваше еднолично и дори бих казал - грубо поръчваше да бъде изпълнявано от министрите - не съвсем редни неща", каза още Петров, пояснявайки, че на подобни неща най-много бил подлаган Цветан Цветанов.

Попитан дали му се е налагало повторно да се среща с Мирослав Найденов след официалните срещи, Петров поясни, че винаги в едни такива разговори се налага доуточняване.

Петров не пожела да каже има ли нова информация за отвличането на Лара Банева и изтъкна, че медиите не са съдействали да се лансира неговата теория да се потърси отговорност от Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров.Петров не отхвърли категорично идеята да се кандидатира за депутат. В момента е готов да съдейства с експертиза.

Днес СГС заседава по делото срещу бившия съветник в ДАНС. Бяха разпитани счетоводителките на Николай Динков, който е бил рекетиран от Алексей Петров.
Александра Владова и Галина Стайкова заявиха, че Динков им е дал списък с имена на хора, на които те трябвало да превеждат пари. Част от лицата били служители на таксиметровата фирма на Динков, другите - не.
Пари от Николай Динков получавал и бившият полицай Венцислав Георгиев.