Лидерът на БСП Сергей Станишев се стресна, че е незаконно подслушван.

Той информира на пресконференция в партийната централа, че получил информация за незаконно подслушване под прякото ръководство на Цветан Цветанов.

Станишев лъже, обяви Цветанов
Още...

Тази информация за мен е дълбоко смущаваща, изтъкна соцлидерът. Ако е вярно, по думите му, това ще излезе извън България и ще е българският Уотъргейт.

На служебната си поща получил ужасяваща информация, по думите му, за незаконно подслушване на Станишев от МВР. Повече данни той не даде, защото можело да се окаже държавна тайна.

От септември на 2009 до сега под ръководството на Цветанов група в системата на МВР нерегламентирано подслушвала политици и магистрати. Тази група работила под прякото ръководство на шефовете на СДОТО.

Сив крайслер войаджер е - специално пригоден - е използван за подслушването на ВИП лица.
И.Ш. бил ръководител на групата за подслушване, а самото следене на политици се изпълнявало от Й.К., Д.А., Х.Д. и К.Д. Според сигнала Георги Първанов също е подслушван при създаването на АБВ.

Президентът Росен Плевнелиев пък бил слушан при съставянето на служебния кабинет.

Ахмед Доган бил следен, когато е разследван за Цанков Камък.

Симеон Дянков периодични бил подслушван. Еврокомисарят ни Кристалина Георгиева също била подслушвана при някои от нейните посещения у нас.

Самият Сергей Станишев е бил подслушван не веднъж, според сигнала до него.

Информацията до Станишев е подписана от човек, който се представя за служител на МВР. Техниката на подслушвателите можела, по думите му, да разчита и SMS-и.

По-късно - след близо едночасова среща с главния прокурор Сотир Цацаров, Станишев заяви в кулоарите на Съдебната палата, че е получил уверението на Цацаров, че ще бъде разпоредена незабавна проверка за достоверността на тази информация.
Разчитам на бързината на тази проверка, защото както е описано - не се е действало по правилата, че да има ясни следи, добави Станишев.

Още не беше слязъл по стълбите и в кабинета на главния прокурор дотичаха двама от неговите заместници - Пенка Богданова и Борислав Сарафов. Очаква се утре от държавното обвинение да излязат с официално съобщение какво ще правят по случая.

Червеният лидер повтори, че е бил шокиран от цялостната система на подслушване, описана в сигнала.

Станишев отказа да коментира с конкретика реакцията на главния прокурор. И все пак заяви:
Струва ми се, че беше впечатлен от това, че бяха посочени конкретни имена, конкретна мобилна техника, апаратура, както и превозно средство."
По думите му, след като получил доклада е преценил, че няма как да го сложи просто в чекмеджето, най-малкото защото наистина данните му звучат достатъчно сериозни и като написани от служител на МВР.

Соцлидерът припомни, че питанията му до новия МВР-шеф дали са проследявани лидерите на протестите са останали без отговор.

Той подчерта, че вчера и хората на Меглена Кунева са питали главния прокурор дали ги слушат.

Много неща се натрупват и единственото, което може да се направи е проверка на прокуратурата. Искрено се надявам тези твърдения да не са истина, защото това означава тотално погазване на Конституцията и демократичните принципи, добави още Сергей Станишев.

Той изрази надежда тази информация да не е достоверна, но в същото време акцентира и върху постоянните скандали със СРС-тата: „Виждате постоянно гърмят скандали, а знаете и какво е и общественото усещане - че всеки е слушан."