Президентът на Йемен Али Абдула Салех заяви, че подкрепените от армията безредици в страната могат да доведат до гражданска война, предаде АП. Салех обяви, че ще напусне поста си в края на годината, но категорично няма да предаде властта на военните. От опозицията коментираха, че отстъпките на президента не са достатъчни и той трябва да си върви.

Междувременно не стихват сблъсъците между войските, лоялни на Салех и тези, които подкрепят опозицията.

Поне двама войници загинаха по време на престрелка в района на президентския дворец в столицата Санаа. В нея участваха преминали към опозицията военни части и сили на Републиканската гвардия. Междувременно демонстрантите в града сложиха символично оранжеви каски на главите си, за да се предпазят от евентуални нападения с камъни от поддръжници на държавния глава.

„Ал-Джазира" съобщи, че неин офис е бил нападнат от въоръжени мъже и част от техниката е била задигната.

Али Абдула Салех направи телевизионно изявление, след като се срещна с племенните и военните лидери. Президентът загуби подкрепата на един от ключовите офицери - ген.-майор Али Мохсен ал-Ахмар, който разположи танковете си в близост до Министерството на отбраната, националната телевизия, централната банка и площад в центъра на Санаа. Салех нарече действията му „посегателство върху конституционната легитимност".

В отговор на действията на ал-Ахмар, Републиканската гвардия (предвождана от един от синовете на Салех - бел.ред.) влезе в столицата и зае позиции около президентския дворец и южните квартали.

Междувременно, голям брой висши военни, посланици в чужбина, депутати и провинциални губернатори също минаха към опозицията. Основното й искане е управлявалият 32 години американски съюзник Салех да освободи най-бедната арабска страна от присъствието си. По този повод президентът заяви, че "офицерите и дипломатите падат като есенни листа и повече никой не чува за тях". Той призова останалите му верни военни да не се поддават на "диктатурата на меддите".

Али Абдула Салех се обърна и към младите хора, които съставляват по-голямата част от участниците в демонстрациите. По думите му, те са "жертви на едни слаби политически сили" и по-специално на шиитите и на комунистите.

Президентът уволни правителството и въведе извънредно положение в края на миналата седмица. Той използва от седмици силите за сигурност, за да разпръсне демонстрациите, но международната реакция срещу действията му беше значително по-слаба от тази, последвала случилото се в Египет и Либия.

Чак в понеделник френският външен министър Ален Жупе стана първият западен представител, който публично се изказа срещу Салех и в подкрепа на опозицията. Скоро след него и част от чуждестранните посланици (сред които тези на Испания, Франция, Катар и Пакистан) се включиха в подписка за освобождаване на президента.

Представителите на страните-членки на Арабската лига също изразиха негодуванието си от ставащото в Йемен и призоваха за незабавно прекратяване на насилието.

По-късно и Държавният департамент на САЩ осъди ставащото в Йемен, но говорителят Марк Тоунър използва значително по-смекчен тон по отношение на Салех.