Силите за сигурност в Йемен са открили огън по протестиращи, събрали се пред сградата на университет в столицата Сана, съобщи БиБиСи.

По този начин те са се опитали да спрат хилядите желаещи да се присъединят към своеобразния лагер на демонстрантите около учебното заведение. Правителствените сили са използвали и сълзотворен газ срещу тълпата.

Засега се съобщава за един загинал и поне 50 ранени.

Състоянието на петима от тях е тежко. Голяма част от протестиращите са студенти, които са се укрепили около университета от петък. Един от организаторите на акцията пред университета определи действията на силите за сигурност като „клане" и добави, че те са престъпление срещу мирно протестиращите.

БиБиСи съобщава още, че демонстрации се провеждат и в градовете Аден и Атак. В Атак десетки деца са участвали в протестна акция, като са скандирали „Без учене, без преподаване, докато президентът не падне!".

Протестиращите настояват президентът Али Абдуллах Салех да подаде оставка след 30 години управление. Заради масовите протести, обхванали страната, той обеща да не се кандидатира за следващите избори. Това обаче не удовлетвори опозицията и тя заяви, че няма да прекрати протестите.

Преди дни водещи племенни обединения в Йемен „Хашед" и „Бакил" обявиха присъединяването си към протестиращите, които настояват за оставката на президента.