• Буш към демократите: Гласът ви ще бъде чут 

Кой ще решава в Сената - това е въпросът след края на изборния ден в Щатите, а решението за това се падна на избирателите от Вирджиния и Монтана.

Вече е ясно, че Демократическата партия печели убедително мнозинство в Камарата на представителите, а американските медии не пропускат да отбележат, че с това се слага край на републиканския контрол там, който продължи през последните 12 години.

Демократите спечелиха много над необходимите им 15 места в долната камара, за да преобърнат тенденцията от последните години.

В Сената пък те спечелиха допълнително четири места - от Роуд Айлънд, Пенсилвания, Мисури и Охайо, но на изборите спечелиха и независимите кандидати за сенатори Бърни Сандерс във Върмонт и Джо Либерман в Кънектикът, които според СиЕнЕн се очаква да гласуват единодушно с демократите.

Но в Монтана разликата между републиканеца сенатор Конрад Бърнс и сенатор Джон Тестър е твърде малка, въпреки че Тестър отбелязва минимална преднина пред своя опонент. След като са преброени 99 на сто от бюлетините, се очертава, че за него са гласували 190 486 души, а Бърнс е подкрепен от 188 900.

При победа на Тестър, това ще даде на демократите възможност да си осигурят решаващо мнозинство в Сената, коментират анализатори, при условие, че спечелят и във Вирджиния, където сенаторът Джордж Алън, кандидат на републиканците, изостава след демократа Джим Уеб с по-малко от 6 000 гласа при преброени 2.3 милиона бюлетини.

В този щат резултатите могат да бъдат обявени окончателно едва след няколко седмици, ако бъдат оспорени заради незначителната разлика.
Но човекът на демократите Уеб вече обяви своята победа.

Ако двете партии си поделят местата за Вирджиния и Монтана в Сената, тогава разпределението в Горната камара ще бъде 50 на 50, а в такъв случай конституционното право на вицепрезидента Дик Чейни да взима окончателно решение при оспорвани гласувания ще гарантира контрола на републиканците в камарата.

Демократите прибавят четири места в 100-членния Сенат, които досега принадлежаха на сенатори републиканци, отбелязва на свой ред Франс прес .

Републиканците търпят поражение в Аризона, Кънектикът, Флорида, Индиана, Айова, Канзас, Кентъки, Минесота, Мисури, Ню Хемпшир, Ню Йорк, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Роуд Айлънд и Тексас.

Кандидатът на демократическата партия Хилари Клинтън, която е спрягана като основен титуляр за следващите избори за президент, лесно надделя над опонента си в Ню Йорк и ще представлява щата за втори път в Сената.

Демократът Кийт Елисон от Минесота пък стана първият конгресмен мюсюлманин.

На тези избори водещи при гласуването на избирателите са били националните, а не местните въпроси. Така по данни на СиЕнЕн преценяват 62 на сто от избирателите, които са разбили неписаното правило в американската политика, че „всяка политика е местна".

Данните от exit poll показват още, че 42 на сто от американските гласоподаватели смятат корупцията за особено важен въпрос при избора им, 40 на сто изтъкват тероризма, 39 на сто - икономиката, а 37 на сто - войната в Ирак.

На фона на очертаващата сне победа представителите на демократите в парламента отново призоваха президента Буш да отстрани от поста министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, предаде АП.

При надмощие на демократите Буш се изправя пред безизходно положение за последните 2 години от управлението си. Демократите вероятно ще разследват неговата администрация и ще имат ресурс да блокират политиката му.

В изборите за губернатор, които се провеждат в 36 щата, демократите водят, според предварителните данни. В шест щата кандидатите демократи се заменят на поста представители на Републиканската пратия - това са Мериленд, Охайо, Масачузетц, Ню Йорк, Арканзас и Колорадо.

Демократът Тед Стрикланд е победил републиканеца Джей Кенет Блекуел на изборите за губернатор в Охайо.
Брад Есуърд разбива републиканеца Джон Хостетлер в Индияна.
В щатите Тенеси и Ню Хемпшир са преизбрани съответно Фил Бредесен и Джон Линч- демократи.
Републиканецът Кери Хийли губи от демократа Девал Патрик в  щата Масачузетс. Патрик е първият чернокож губернатор на щата.
В Ню Йорк, както се очакваше, за губернатор бе избран демократът Елиът Спитцър.

В Калифорния републиканецът Арнолд Шварценегер лесно спечели пред конкурента си демократ.
Републиканецът Чарли Крист победи Джим Дейвис във Флорида.
Републиканецът Рик Пери бе преизбран в Тексас.

Във Върмонт е избран независимият кандидат Бърнард Сандърс, който заменя Джеймс Джефърдс, също независим.

Преди изборите демократите разполагаха с 201 депутати в долната камара срещу 231 на Републиканската партия и един независим. Две места в Камарата на представителите са незаети.

В Сената Републиканската партия има 55 места, Демократическата - 44, един сенатор е независим.