Снощната вечер бе силна за демократите.
Това заяви американският президент Джордж Буш на брифинг в Белия дом.

Той ги поздрави за успеха на днешните избори, както и за добрата предизборна кампания, която са водили.

Буш им пожела успешна работа и подчерта, че ще имат големи отговорности към страната и американския народ.

Американският народ бе категоричен, че ще работи с новите лидери и обеща, че техният глас ще бъде чут и изрази увереност, че партийните различия ще бъдат загърбени, заяви Буш и посъветва политическите си опоненти да имат предвид наученото от войната в Ирак.

С победата на демократите в долната камара на Конгреса се слага край на републиканския контрол там, който продължи през последните 12 години.
Демократите спечелиха много над необходимите им 15 места в долната камара, за да преобърнат тенденцията от последните години.

Ситуацията в Сената също не е добра за републиканците, тъй като за момента демократите имат 50 спечелени места срещу 49 за републиканците.
Фатален ще бъде резултатът от Вирджиния, където все още не се знае чия е победата.
В най-добрия за партията на Буш случай ще има изравнени сили, което по Котнституция ще дава право но вицепрезидента Чейни да взима окончателно решение при оспорвани гласувания и да гарантира контрола на републиканците.

При надмощие на демократите Буш се изправя пред безизходно положение за последните 2 години от управлението си.
Демократите вероятно ще разследват неговата администрация и ще имат ресурс да блокират политиката му, коментират американските медии.