Гладуващата от средата на декември месец Надежда Савченко днес се съгласи на прекрати гладната си стачка, съобщава ТАСС.

Адвокатът на Санченко Марк Фейгин не може да потвърди информацията, тъй като не се виждал с клиента си, пише BBC.

$Днес обвиняемата Надежда Савченко се съгласи да изпълнява препоръките на лекарите по поддържане на здравословното си състояние и е дала съгласието си да приема пилешки бульон", гласи съобщението на службата по задържане на обвиняеми и затворници.

Надежда Савченко ще остане под активно наблюдение на лекари специалисти и ще продължи да получава необходимата й поддържаща терапия, добавят от службата.

Украинският пилот Надежда Савченко обяви безсрочна гладна стачка на 15 декември. На 27 февруари членът на Съвета към президента на Руската федерация Елена Масюк призова за действие, тъй като здравословното състояние на обвинената рязко се е влошило.

Някои медии дори разпространиха информация за смъртта на украинката, но информацията беше опровергана.

На 2 март правозащитници, които посетиха Савченко в затвора, не успяха да я убедят да прекрати гладната си стачка и призоваха мярката й да бъде променена от "постоянно задържане" в "домашен арест". Това беше отказано от съда.

Надежда Савченко е обвинена за съпричастност към гибелта на руски журналисти. Според показанията на самата Надежда Савченко, които се подкрепят и от други факти, всъщност тя е пленена от проруски сепаратисти в Луганска област през юни 2014 г. и насила заведена в Русия.

В края на януари месец Русия повдигна ново обвинение на Савченко - за незаконно пресичане на границата.

Савченко е сред първите жени-летци в украинската армия и е приемана като герой. Тя бе избрана и за депутат, въпреки отсъствието си от страната, и по този спечели "имунитет", което обаче не оказа никакво въздействие на руските власти за освобождаването й от затвора.

Надежда Савченко получи и статут на член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, а международната общност призова руските власти да освободят Надежда Савченко.
Покрай подписването на споразумението за примирие се разнесоха слухове за това, че е договорено и освобождаване на Надежда Савченко. Тя обаче и до този момент се намира в затвора.