Елена Масюк, член на съвета по правата на  човека към президента на Русия, призова да бъде пусната под домашен арест украинката Надежда Савченко, която от 13 декември гладува в знак на протест срещу задържането й, предадоха информационните агенции.

Масюк се обърна към останалите членове на съвета с апел да подкрепят нейния призив и да  се настояват за промяна в наложената на Савченко мярка за неотклонение.

Припомняме, руският следствен комитет твърди, че Савченко е предоставила координати за осъществяването на нападение от страна украинската армия, при която в Луганск са убити двама руски журналисти.

Самата Савченко отхвърли обвиненията.

Тя е сред първите жени-летци в украинската армия и е приемана като герой. Бе избрана за депутат, въпреки отсъствието й от страната.
Преди дни Надежда Савченко получи и статут на член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че освобождаването й е залегнало в договореностите от Минск. Според руски медии обаче тя не фигурира в списъците за обмен на пленници.

По думите на Елена Масюк, Савченко може да умре в близките дни вследствие на продължителната гладна стачка.
Здравословното й състояние рязко се е влошило през последните дни. През последните 2 седмици отказва да й се правят  инжекции с глюкоза, поради което вече има сериозни проблеми с вътрешни органи.

Във вторник съдът в Москва удължи ареста на Савченко до следата на месец май, като отказа да уважи молбата на защитата за промяна на мярката й за неотклонение.