Европейският комисар по транспорта призова за създаването на световен черен списък с имената на авиокомпаниите, които се смятат за опасни и ненадеждни, предаде Би Би Си.

Изказването на Антониo Таяани е във връзка с днешната катастрофа на йеменския Еърбъс 310 близо до Коморските острови.

Идеята ми е да се създаде световен черен списък, подобен на този, който има в ЕС, заяви еврокомисарят.

"Йеменските авиолинии" не са в европейския черен списък, който се актуализира редовно.

В момента списъкът включва 200 авиокомпании, като последната му актуализация е направена на 8 април 2008 г., и е публикуван в интернет сайта www.ec.europa.eu/transport/air-ban.

Припомняме, след инцидента единственият намерен оцелял бе 3-годишно дете. На борда на самолета е имало 153 души.

Френският министър на транспорта Доминик Бусеро коментира пред френско национално радио, че по-скоро лошото време е причината за трагичния инцидент, а не повреда в самия самолет.

„Предполагаме, че самолетът се е опитал да се приземи аварийно, но не е успял. След това е направил повторен опит, който е завършил фатално", коментира още Бусеро.

Йеменският пътнически самолет "Еърбъс-310" е преминал през цялостен технически преглед през май тази година, съобщи йеменският транспортен министър Халед Ибрахим ал Уазир, цитиран от Ройтерс.

Инспекцията е била извършена в Йемен, с участието на експерти от компанията "Еърбъс". Тя установила, че самолетът отговаря на международните стандарти.

Таяани уточни, че самолетът, който се е разбил над Индийския океан, не е същият, който е напуснал територията на Франция.

Полетът е бил по маршрут Париж - Марсилия - Сана - Коморски острови. В Сана обаче машината е била сменена, обясни комисарят.