Йеменски самолет със 150 души на борда се е разбил в Индийския океан, в близост до Коморските острови, предаде АП.

Еърбъс А310 е изпълнявал полет от столицата на Йемен Сана за Морони, столица на Коморските острови.
Преди да пристигне там обаче е изчезнал от радарите.

Повечето от пътниците са били жители на Коморските острови, връщащи се от Париж.
Сред пътниците обаче има и голям брой френски граждани. На борда са пътували и три деца.

Според агенция Ройтерс пилотите са опитали да кацнат аварийно, но не са успели поради лошите метеорологични условия.

Агенциите цитират и президента на Коморските острови, според когото не е ясно дали изобщо има оцелели след тежкия инцидент. За издирването на самолета са ангажирани граждански и военни кораби. Лошото време обаче затруднява спасителните операции.

Все още не е ясна причината за самолетната катастрофа, но според първоначални данни на специалистите това са лоши метеорологични условия.

Оцелял пътник от катастрофиралия "Еърбъс" на йеменските авиолинии е бил спасен край Коморите. Френски експерти са установили "многобройни повреди" на катастрофиралия днес йеменски самолет.
                           Още...

Френският министър на транспорта Доминик Бусеро коментира пред френско национално радио, че по-скоро лошото време е причината за трагичния инцидент, а не повреда в самия самолет.

„Предполагаме, че самолетът се е опитал да се приземи аварийно, но не е успял. След това е направил повторен опит, който е завършил фатално", коментира още Бусеро.

Френският министър на външните работи Бернар Кушнер заяви, че 66 от пътниците в самолета са французи.
Той съобщи, че френски авиационни екипи са се отправили към мястото на трагичния инцидент, за да се включат в операцията по издирване на жертвите.

Междувременно стана ясно, че са открити и тела на пътници от самолета, а спасителни екипи са забелязали останки от пилотската кабина.

Коморските острови се намират на около 300 км. северозападно от Мадагаскар в Мозамбикския проток.

Припомняме, на 1-ви юни самолет на „Ер Франс" „Еърбъс" А330 с редовен полет Рио де Жанейро - Париж и 228 души на борда изчезна от екраните на радарите без пилотът му да подаде какъвто и да било сигнал за опасност. Загинаха всички пътници и екипаж на самолета.