Увеличението на цената на природния газ от 1 октомври ще бъде 6,67%, заяви шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от money.bg. По думите му търговската надценка за „Булгаргаз" е 1,26%. Така, цената за 1000 кубични метра "синьо гориво" става общо 594,37 лв. без ДДС.

По-рано днес цената беше обсъдена и на консултативен съвет с участието на синдикати, работодатели и бизнес асоциации.

Първоначално държавният регулатор предложи газът да поскъпне от 1 октомври с 8,6 на сто. „Булгаргаз" пък настояваше цената да се повиши с близо 14%. Очаква се цената на парното в страната да се увеличи между 3 и 4%, а не както първоначално се предвиждаше до 7 на сто.

Икономическият министър Трайчо Трайков отказа да коментира в детайли предстоящото ново увеличение на цената на природния газ. Същевременно на конференция - „Разумна топлина: Има ли бъдеще за централното топлоснабдяване в България?", той призова топлофикационните дружества да се модернизират и да намалят загубите си.

На конференцията стана ясно, че над 540 000 абонати у нас ползват централното отопление. "Цели три четвърти от енергията се използва от битовите абонати. В същото време обаче 23% от топлинната енергия се губи по топлопреносната мрежа", каза още Трайков.