Топлофикациите дължат малко над 100 млн. лв. на „Булгаргаз", заяви шефът на дружеството Димитър Гогов след заседанието на ДКЕВР, цитиран от money.bg.

Столичната Топлофикация има натрупани задължения към "Булгаргаз" в размер на 70 млн. лв. По думите на Гогов най-притеснителна е ситуацията в Шумен, където местната топлофикация дължи 18 млн. лв. Там средната годишна консумация е от около 3 млн. лв. което означава, че шест години не е разплащано консумираното "синьо гориво", заяви Гогов и допълни, че  "Булгаргаз" ще търси правата си по съдебен път и вероятно ще поиска несъстоятелност на дружеството.

Една от най-проблематичните топлофикации е и тази във Враца. Директорът й Кремен Георгиев заяви, че дълговете към "Булгаргаз" са към 5 млн. лева и се изплащат поетапно. Задълженията са натрупани от 2006 г., когато цената на природния газ се е повишавала много повече от топлоенергията за потребителя.

По думите му броят на абонатите е константен, но те дължат около 5,5 млн. лева на дружеството. Георгиев се надява, че няма да има отлив на потребители, тъй като климатиците и печките не могат да заменят качеството на централното топлоснабдяване.