борисовПремиерът Бойко Борисов заяви в ефира на TV7, че не е възможно цените да паднат. По думите му комбинацията от поскъпването на петрола, кризата и катастрофата в Япония поставят страната ни в една "незапомнена" ситуация. Премиерът посочи, че с развитието на инфраструктурата ще дойдат повече чуждестранни инвестиции и това ще подобри нивото на живот на населението.

Борисов беше категоричен, че страната ни няма да взема заеми и няма да нарушава фискалната си дисциплина, за да вдига заплатите. Министър-председателят посочи, че ако направи това, ще си гарантира втори мандат, но след това страната ни ще се окаже в положението на Гърция и Унгария.

Бойко Борисов заяви, че ако хората са склонни да вярват на популистите, то е по-добре да си изберат "по-добър премиер". „Станишев чака", с ирония заяви министър-председателят, като добави, че умората от строене на магистрали, метро и спортна зала му личат добре.

По отношение на кризата с горивата, Бойко Борисов каза, че все пак се търси възможност за намаляване на цените на бензина и дизела с 15-20 ст. чрез взаимни отстъпки от страна на производителите, транспортните компании и търговците. Премиерът посочи, че работни групи подготвят конкретни мерки, като част от тях трябва да минат през Европейската комисия. Една от тях е сваляне на 90-дневния срок за съхранение на горива.

Борисов заяви, че е изпратил финансовия министър Симеон Дянков в Брюксел, за да се срещне с ресорния еврокомисар и след това на съвместна пресконференция да оповестят, че не е възможно да бъде намален акциза върху горивата. Премиерът заяви, че само така може да бъде парирана атаката на „политическата върхушка".

Борисов контрира твърденията на СДС, че скъпите горива пълнят приходната част на бюджета като посочи, че те водят до намаляване на потреблението. Въпреки това, премиерът заяви, че поне в София трафикът си е все същият и промените в цените не са се отразили. По думите му през април 2012г. София ще има два лъча на метрото и столичани ще могат да избират дали да дават по 1 лв. за подземната железница или да зареждат скъп бензин.

Министър-председателят заяви, че действително е „пазил" Валентин Златев, но не както твърдят от опозицията. По думите му преди 12 години „Ипон" (охранителната фирма на премиера - бел.ред) са пазили множество обекти, сред които и тръбите на „Лукойл" и в това няма никакъв конфликт на интереси. „По това време Костов продаде компанията", посочи Борисов.

Премиерът беше категоричен, че със строежа на модерна пътна и жп инфраструктура в страната ще се привлекат чуждестранни инвеститори, които към този момент просто не могат да стигнат до някои части от страната. Около магистралите ще се появят истински оазиси на развитието, категоричен беше Борисов. Той запита с какво ще запомнят хората БСП, СДС, ДСБ и ДПС и изрази мнение, че те не са строили и само са продавали и закривали.

Борисов атакува и президента Първанов. Според премиера, държавният глава залага на най-добрата у нас тактика - мълчанието и изчакването. Борисов заяви, че българинът никога не търси вината в себе си за неуспехите, безработицата и ниската си квалификация. „Винаги му е виновен Бойко", заяви министър-председател.

По темата „Белене" премиерът коментира, че централата ще се строи, ако сигурността й е напълно гарантирана. Той съобщи, че е бил подписан консултантски договор с най-добрите специалисти от HSBC. По думите му швейцарска и турска компании са отправили оферти за изкупуване на електроенергията от първи блок на новата централа. Борисов заяви, че трябва да сме горди с това, че сме затворили четири реактори на АЕЦ "Козлодуй" само от съображения за сигурност.