Правителството на ГЕРБ, с подкрепата на Атака, се превърна в безмълвен свидетел и съучастник на монополистите . Това заяви Ваньо Шарков на пресконференция в централата н СДС.

Според него големият печеливш от високите цени на горивата е правителството тъй като по-високата стойност на горивата ще подпомогне изпълнението на приходната част на бюджета .

Премиерът да спре да съжалява а да се заеме с решаването на конкретните проблеми, призова Шарков. Той коментира още че в момента протестите на хората са икономически но според него тези протести ще прераснат в политически.

От своя страна, вицепремиерът Симеон Дянков коментира пред БНР, че акцизът върху горивата не може да бъде намален, защото е на минималните нива. Финансовият министър обеща откровен разговор на утрешната среща с производителите, търговците на горива и превозвачите и каза, че е готов с някои предложения.

Дянков отхвърли възможността и за намаляване на ДДС върху горивата, както поискаха от бранша.

Според Михаил Михайлов от СДС е необходим граждански натиск който да се превърне в законодателни инициативи.

Той е категоричен че държавата има механизми да влияе върху цените. Най-важна е политическата воля, категоричен е Михайлов. Според него ако тя е на лице ще се намери и формула за намаляване цените на горивата.

По повод световния ден на потребителите той коментира, че 1500 жалби са подадени срещу мобилните оператори. В същото време отговорните институции като КЗП и КРС не си вършат работата.

Там по думите на Михайлов все още стоят хора на тройната коалиция.

Сините искат оставките на ръководството на двете комисии.