Вицепрезидентът на американско оръжейно лоби NRA (Националната оръжейна асоциация) защити изказаното си преди дни мнение, според което пред всяко училище в САЩ трябва да бъде поставен въоръжен полицай.

Припомняме, Уейн Лапиер излезе с позиция след  кървавата атака в начално училище в Нютаун, при която загинаха 26 души, много от които деца. Като част от нея от организацията обявиха, че ще се противопоставят на планираната от Обама първа оръжейна реформа, което им навлече и сериозни критики.

„Ако е лудост да настояваме за въоръжени полицаи пред всяко училище, тогава ме наречете луд", заяви Лапиер, цитиран от abcnews. В тази връзка той добави, че САЩ изразходват два милиарда долара за обучение на полицейските служители в Ирак и попита защо държавните пари не бъдат изразходвани за трениране на училищните полицаи, които осигуряват сигурността на децата.

В днешното си интервю обаче Лапиер явно пропуска факта, че при едно от най-кървавите нападения в училище в САЩ - това в гимназията „Колумбайн", е имало въоръжена охрана, отбелязва медията.

По думите му в САЩ работи „медийна машина", която иска да хвърли вината на оръжията всеки път, когато се случи нещо лошо.

„В тази страна имаме система за психическото здраве на хората, която е тотално срината. Липсва и национален регистър за тези хора и това създава предпоставка толкова много опасни лица, чудовища, да се разхождат по улиците на Америка, продължи шефът на оръжейното лоби.

По повод предлаганите промени в законодателството, свързани с продажбата на оръжия, той подчерта: „Мисля, че това е фалшив опит за закон, който няма да бъде приет, защото е основан на лъжи."

Лапиер и много други адвокати, защитаващи продажбата на оръжия, са категорични, че евентуалната им забрана не би била ефективна срещу проявите на насилие.

И днешната медийна изява на шефа на американското оръжейно лоби не се размина без остри критики, най-вече от страна на някои сенатори. „Лапиер казва, че единственият начин да спреш лош човек с оръжие е добър човек с оръжие насреща му. А защо първо не опитаме да спрем лошия да се сдобие с оръжие?", попита сенатор Чък Шумър.

Междувременно представители на републиканската и демократичната партии в САЩ изразиха своята готовност да предприемат промени в законите на страната, регламентиращи контрола над оръжията.

Припомняме, малко след атаката в Нютаун стана ясно, че президентът Барак Обама ще представи още през януари "конкретни предложения" за промяна в оръжейните закони. Предвижда се да бъде подновена забраната за бойни оръжия и да се премахнат законодателните пропуски, които позволят купуването на оръжие без купувачът да бъде проверен.