адвокатиВърховният касационен съд потвърди оправдателните присъди на обвиняемите по делото за убийството на Андрей Луканов, съобщиха от пресцентъра на съда.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Потвърждавайки оправдателната присъда на Софийския апелативен съд, ВКС заключава, че в мотивите на Апелативния съд извършен прецизен анализ на събраните доказателства, включително и на допълнително събраните при второинстанционното разглеждане на делото нови доказателства.
Спазени са правилата за обективност, точност и всеобхватност на изследването.

Касационната инстанция споделя становището на Софийския апелативен съд, според което прокуратурата не е успяла да докаже обвинението по изискумия от закона несъмнен начин.

Съобщава се също така, че ВКС се е съобразил и с трайно установените принципи на наказателното правораздаване в демократичните наказателно-правни системи, като забраната за използване на принуда за получаване на изгодна за обвинението информация и недопустимостта на осъждане, което се основава само на самопризнания.

Припомняме, на 8 юни Софийският апелативен съд отмени петте доживотни присъди, издадени от СГС и нареди Кичатов, Русов, Василев, Георгиев и Ленев да бъдат незабавно освободени.