Софийският апелативен съд отмени доживотните присъди на петимата обвинени за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, застрелян на 2 октомври 1996 година пред дома си в София.

Тричленен състав на Софийския апелативен съд отмени изцяло присъдата на Софийския градски съд от 28 ноември 2003 година, с която петимата бяха осъдени на доживотен затвор, като единствено Юрий Ленев беше с право на замяна, останалите без.

Съдът призна петимата за невинни и ги оправда както за убийството на Андрей Луканов, така и за незаконния пистолет “Макаров”.

Единствено Алексей Кичатов бе осъден на 3 години затвор за незаконно придобиване и притежание на 345 грама взрив. Той и Русов обаче са близо 5 години в ареста и вече е надлежал присъдата.

Съдът измени мярката за неотклонение на украинците от “арест” в “подписка” и постанови да бъдат пуснати незабавно от ареста.

Мерките на Георги Георгиев и Ангел Василев също бяха изменени от парична гаранция 10 000 лв. в “подписка”.

Присъдата бе посрещната с аплодисменти от цялата зала, единствено Юрий Ленев заяви след това, че ще съди държавата, предаде Дарик радио.

Днес е съдебното дело и за побоя и изтезанията над Юрий Ленев по време на ареста му по това дело срещу трима полицаи от НСБОП.

Решението може да бъде обжалвано пред последната инстанция – Върховният касационен съд.