ПОСЛЕДНО: 124 души са ранени, един е загинал, един войник от вътрешни войски е в кома, написа във Facebook Зоран Шкиряк, съветник на вътрешния министър на Украйна.

Около 3000 протестиращи пред украинския парламент, Върховната Рада, са се опитали да проникнат в сградата, съобщи кореспондент на РИА „Новости" в столицата Киев.

Гневните демонстранти са били спрени от силите на реда, които са използвали сълзотворен газ срещу тълпата. Протестиращите са хвърляли димни шашки пред сградата, площадът е бил изпълнен с гъст дим.

Междувременно в района на сградата на украинския парламент е избухнала силна експлозия. Съобщава се за най-малко 50-има ранени, като от тях около 15 са униформени. Между 5 и 7 полицаи са в тежко състояние.

Докато извън сградата вреше и кипеше, вътре украинските депутати приеха на първо четене проекта за конституционна реформа, даващ повече автономия на Донбас. За този законопроект настояваха западните партньори на Киев. Протестиращите пред парламента са противници на реформата.

Проектът беше подкрепен от 265 депутати при минимално изискване за подкрепа от 226 депутати. Против гласуваха 87 парламентаристи.

Проектът за реформа предоставя повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са разположени понастоящем в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Проектът разрешава създаването на т. нар. "народна милиция".

В Украйна се водят оживени дебати за проекта. Мнозина гледат на него като на опит да се легализира де факто контролът на проруските сепаратисти в част от промишления изток.