Боец от националната гвардия на Украйна е починал от раняване в сърцето, съобщи вътрешният министър на страната Арсен Аваков. Фаталната осколка е убила военния по време на безредиците пред сградата на националната Рада, предаде ТАСС.

"Загина 24-годишният войник Дебрин от Херсон, от осколка в сърцето, не от куршум", написа Аваков в Туитър. Той допълни, че е задържан гранатомечикът, който е от Сичи.

По-рано Аваков съобщи, че войникът от националната гвардия е починал от "куршум в сърцето", обвинявайки протестиращите в това, че някой от тях е използвал шума и е стрелял.

В понеделник по обяд над 3 хиляди противници на промените в конституцията на Украйна протестираха пред сградата на парламента, където по това време течеше гласуване. След това от тълпата протестиращи неизвестен хвърли в кордона на милицията бойна граната.

Припомняме, промените дават повече правомощия на местната власт.

По данни на вътрешното министерство в Киев, около 100-ина служители на реда са пострадали по време на стълкновенията, над 10 полицая са в тежко състояние.

За ранените не са стигали линейки, извозвали са ги с патрулките на милицията. Очаква се телевизионно обръщение от президента на Украйна Петро Порошенко във връзка със случилото се пред сградата на парламента. Властите в Киев умоляват гражданите да се въздържат от посещение на центъра на града.

Украинската радикална организация "Десен сектор" (която е забранена в Русия) се обяви за събиране на привърженици близо до сградата на парламента.

От партия "Свобода" поискаха оставката на вътрешния министър Арсен Аваков. "Именно милицията първа използва сила към демонстрантите, провокирайки многочислени стачки. Служителите на реда не приеха надлеждни мерки срещу неутрализиране на провокаторите", се казва в официално заявление на партията.

Гласуването в сградата на парламента също не мина без скандали - от фракция Радикална партия блокираха трибуната на Върховната рада, където депутатите трябваше да гледат измененията в Конституцията. Въпреки това, промените в основния закон бяха приети на първо четене.

"За" гласуваха 265 депутати при минимално необходими 226. "Против" бяха 87 народни избраници. Разглеждането на въпросите стана при блокиран президиум от фракция Радикална партия.

Проектът бе представен от представител на украинския президент в парламента Степан Кубив, макар че по по-рано бе планирано да започне с реч на самия президент.