Вие всичките ни мъчите психически тук и искате да ни пречупите. Виждате ги, че са болни. Искате да умрат тук!.

С тези обвинения застана пред съда днес Златомир Иванов - Баретата, като стана изразител на общото мнение на подсъдимите.
По думите му това дело, по начина, по който е образувано, може да излезе само със споразумение".

Виждам, че нещата излизат от контрол. Само в понеделник прокуратурата разпитва свидетели за това, какво се говорело в Перник."

„Аз след като се държа мъжки, всички си мислят, че съм добре. ОК. Ще издържа психически, но вече вегетирам в затвора. Вече 20-ти месец съм вътре", продължи Баретата.

По думите на бившата барета, общественото мнение се определяло от „някакви олигофрени - журналистите, които, ако се каже нещо хубаво за мен, няма да го напишат".

"Хванали сте тука тийнейджъри дето не знаят къде да застанат с по една цигара", допълни още той по повод на обвинението.

Златомир Иванов - Баретата се намира в ареста от повече от една година - задържан след общодържавно издирване.
Освен за ръководенето на такава група Той е обвинен за ръководене за престъпна група за разпространение на наркотици и за убийството на Румен Стефанов.
Заедно с Баретата пред съда застават още 20 души.

"Това е цирк! Това е фарс!", заключи Баретата, предизвиквайки бурни аплодисменти в съдебната зала.

Баретата бе подкрепен и от Борислав Секулов, който иронично допълни: „Симулирам от 20 години, г-н съдия!".

(Припомняме, преди дни съдът отхвърли искане за настаняването на Секулов за около месец в съдебно-психиатричното отделение на клиниката в Ловеч за по-продължително наблюдение от което да стане ясно дали той страда от психическо заболяване. - бел. а.).

На днешното съдебно заседание защитата на Златомир Иванов - Баретата и останалите 20 подсъдими поискаха отвод на съдебния заседател Васил Илиев.
Според твърдението на адвокат Владимир Стойков,по време на една от почивките вчера въпросният съдебен заседател е казал: „Ясна е работата".

След края на почивката всички обсъждали значението на думите, разказа адвокатът. Съдебният заседател Васил Илиев пък посочи, че не знае с кого е говорил и в каква връзка точно е казал тази реплика.

Защитниците обаче са убедени, че не само съдебният заседател, но и целият съдебен състав са предубедени и вече са решили каква ще бъде присъдата на обвиняемите по делото.

По думите на Илиев излизало като приказката: „Една жена ми каза..." Ивайло Борисов - Ториното стана и се обърна с въпрос към него: „Как вие ще ме съдите като през повечето време спите?" и допълни, че доказателствата по делото били само слухове.

Защитничката на Златко Баретата - Мариана Тодорова, е категорична, че има достатъчно основания да бъде поискан отвод на съдебния заседател.

Петър Йорданов - също един от обвиняемите, стана в съдебната зала и заяви: „Съдите ме, че докато съм бил в затвора съм извършил престъпление. Кажете какво съм направил. Ще призная пред цялата зала и да приключваме!" и допълни, че няма никакви доказателства
срещу него.

Йорданов допълни, че не знае по какъв начин е бил свързан с Баретата и останалите обвиняеми по делото.

След съвещание съдия Петър Гунчев все пак прецени, че трябва да се направи
отвод на съдебния заседател Васил Илиев. Той мотивира решението си с обяснението, че е напълно възможно да има реплики, които да се тълкуват по неверен начин, но за да се изчистят всички съмнения, съдебният заседател трябва да бъде отстранен.
Неговото място беше заето от резервния заседател.

Прокуратурата поиска разпит на анонимен свидетел. Според съда обаче първо
трябвало да бъде предоставена информация, която да бъде достъпна само за съдебния състав, за това кой ще дава показания и защо смята, че животът му
може да е в опасност.

Процесът продължава и утре.