Златомир Иванов - Баретата се отказа от двамата си адвокати Лъчезар Такев и Димитър Вълчев в началото на днешното съдебно заседание. Не стана ясно обаче какви са мотивите за решението на Баретата.

Така защитник на Златомир Иванов остава само Мариана Тодорова, която беше адвокат на Бисер Илиев по делото срещу Маргините.

Близо 2 часа и половина съдът изслушва съдебно-психиатричната експертиза на един от обвиняемите Борислав Секулов. Тя трябва да отговори на въпроса може ли той да носи наказателна отговорност.

Вещите лица посочиха, че на базата на прегледа, който са извършили, може да се стигне до заключение, че Секулов страда от органично шизофреноподобно разстройство.
Тъй като експертите имат съмнение и за симулация, те предложиха Секулов да остане под наблюдение около 20 дни в съдебно-психиатричното отделение на болницата в Ловеч, където да се установи със сигурност какво е състоянието му.

Според вещите лица е налице органична симптоматика, която е в следствие на няколко черепно-мозъчни травми. От заключението на експертите стана ясно още, че Борислав Секулов може да има моментна загуба на паметта, проблеми с възприятията, трудно запомнял, забравял детайли, имал склонност към агресивно поведение, гневно отреагиране, нарушения на съня, тревожност.

Според заключението Секулов нямал склонност към самоубийство и няма халюцинации, които са характерни за шизофренията.

При представяне на експертизата стана ясно, че обвиняемият се е страхувал от отравяне в затвора. Експертите съобщиха и за случай на панически страх, който обаче бил само един.

Преди изслушването на вещите лица, адвокатите на Секулов поискаха заключението да бъде прочетено на закрити врати, тъй като при изслушването на експертите може да бъдат разкрити факти и данни от личния и интимния живот на обвиняемия.

Според съда обаче в текста на експертизата няма такива материали и определи експертизата да се изслуша и в присъствието на медиите.

Ако съдът прецени, че Борислав Секулов трябва да остане за по-дълго време в медицинското заведение, делото може да бъде отложено за около месец.

Защитата на Борислав Секулов поиска делото да бъде прекратено, тъй като има достатъчно данни за това, че обвиняемият страда от сериозно психично разстройство.

Според тях в това състояние Секулов не може да упражнява в достатъчна степен правата, дадени му от законодателя и делото трябва да бъде прекратено докато не се установи със сигурност дали той може да носи наказателна отговорност.

Те посочиха, че по делото е приложена епикриза за здравословното му състояние, изготвена от МВР-болница след 10-дневно наблюдение и лечение. В документа се казва, че обвиняемият е субпсихотичен, двойствено критичен към състоянието си и с понижена памет. В неговия здравен картон е отразен преглед, който пък установява, че Секулов е параноиден, неврастеник и има слухови и зрителни халюцинации.

Личният му психиатър Мая Стоименова го лекува от 12 години, а психичното му разстройство е от 20 години, подчерта адвокатката на Секулов. По думите й, до момента той се е лекувал доброволно, оказвал е съдействие при всички прегледи и не е отказвал да приема предписаните му медикаменти. С тези обяснения тя защити тезата си, че няма как той да симулира заболяване и същевременно доброволно да се лекува от него.

Освен това защитата изтъкна, че ако Секулов бъде приведен в съдебно-психиатричното отделение в Ловеч, което е от закрит тип, това означава, че той ще бъде настанен принудително. Многократно адвокатите изтъкнаха, че това здравно заведение е за задържани под стража, а Секулов е с мярка за неотклонение и все още няма присъда.

По думите на защитниците, клиентът им е бил вързан постоянно с белезници и в килията му имало непрекъсната охрана. Те изтъкнаха, че това е в остър разрез с предписанията за лечение на болни от шизофрения и допълниха, че той не трябва да бъде изолиран, а да се лекува в общността.

Непрекъснатият му престой в ареста с белезници може да доведе до хипостатична пневмония, рани от залежаването, внезапни гърчове, повръщане и евентуално задавяне. Защитата заяви категорично в съдебната зала, че състоянието му предполага прекратяване на съдебното производство.

Самият Борислав Секулов заяви, че не може сам да прецени и предостави решението на съда.

Според съдебният състав, начело със съдия Петър Гунчев, не са налице предпоставки за прекратяване на производството. Това може да стане само и единствено ако безспорно се докаже, че обвиняемият не може да участва в съдебния процес. Всички приложени експертизи до момента сочат, че Секулов страда от психично заболяване, но в нито един от документите не се посочва, че той не може да участва в делото и съответно да носи наказателна отговорност.

Освен това според съда трябва да се има предвид и че делото се води срещу много лица и данните от една експертиза не могат да бъдат условие за цялостно прекратяване на делото.

Съдия Гунчев изтъкна, че здравословното състояние на Секулов ще продължи да се изследва и при необходимост съдът ще вземе друга адекватно решение, ако се окаже, че той не може да носи наказателна отговорност.

Процесът продължава с разпит на свидетели. В залата се явиха над 20 души, които предстои да бъдат разпитани.

Борислав Секулов е един от общо 15-те обвинени за участници в организираната престъпна група за разпространение на наркотици, ръководена от Баретата.

Освен за ръководенето на такава група Златомир Иванов е обвинен и за убийството на Румен Стефанов.

В ареста здравословното състояние на Златомир Иванов се е влошило допълнително, сочи медицинска експертиза, представена на заседанието на Апелативния съд в София по мярката за неотклонение на Златко Баретата, което се проведе на 19 август.
Преди това адвокатите на Баретата се опитаха да извоюват освобождаване от ареста именно заради здравословното състояние.

Припомняме, Златомир Иванов се намира в ареста от повече от една година, когато той бе задържан, след като прокуратурата го обяви за общодържавно издирване.
Самият Иванов, както и неговата защита твърдят, че това не е било арест, а доброволно предаване на властите.