Иван Костов, като шеф на комисията за контрол на ДАНС, злоупотребява с информацията, която се предоставя и дезинформира обществото.

Ако след това, което ще кажа в комисията, не бъдат предприети мерки, наистина ще изпълня обещанието си да назова сценаристи, актьори в тези големи сценарии, режисьори и разбира се със сигурност ще кажа имена
Ал. Петров

С това обвинение бившият съветник в ДАНС Алексей Петров влезе за изслушване от комисията за контрол на агенцията.

Той дойде по един от страничните входове, но не успя да избяга от малкото журналисти, попаднали случайно на влизането му.

Петров дава конкретни срокове на Иван Костов да си свърши работата като председател на комисията, иначе екссъветникът на агенцията е готов да оповести и интересни политически сценарии за ликвидиране на опоненти, както и за физическо ликвидиране на определени лица.

От думите му стана ясно, че е готов да оповести хората, дали му доклада, заради който бившият премиер Сергей Станишев стана обект на разследване на прокуратора.

В парламента Алексей Петров дойде с една папка с празни листи. „Дойдох тук да се включа активно. Има неща, които са важни.
Имам намерение да ги кажа тук, да се опитам да ги докажа, да ги илюстрирам разбираемо", обясни белите листи Алексей Петров.

„Като пример мога да посоча оповестения в последно време в медиите и обсъждания модел на моделирани може би в прехода на политиката процеси с отстраняване и ликвидиране на неподходящи хора", допълни още бившата барета.

Той не пожела да назове кой е бил ликвидиран и кой е поръчал отстраняването на такива неподходящи хора. Алексей Петров каза само:
„Нека първо пред комисията да кажа. Примерите са много".

Той изтъкна, че не са важни конкретните примери, а общият принципен модел, както и вредите, които е оказал този модел за целия народ.

На въпрос защо докладът на ДАНС е „разлюлял" цяла България, той отговори: „Ако преценят компетентните органи, които вече знаят какво се е случило с предаването на този доклад, те могат да го оповестят".

Той не даде конкретен отговор на въпроса кой му е дал доклада, само подчерта: „Ако след това, което ще кажа в комисията, не бъдат предприети мерки, наистина ще изпълня обещанието си да назова сценаристи, актьори в тези големи сценарии, режисьори и разбира се със сигурност ще кажа имена".

Също така Алексей Петров обясни пред журналистите, че не вярва на Иван Костов. „Не бих казал, че имам доверие на председателя на комисията г-н Иван Костов, защото той показа, че той злоупотребява с информацията, която получава тук. След това я интерпретира, даже бих казал, че дезинформира обществото и гражданите", коментира още бившата барета.

Има неща, според Алексей Петров, които обществото трябва да знае и други, които не трябва, защото застрашават националната сигурност.

Костов:
Нищо не ме изненадва след 20 години в българската политика... Мен лично ме смути това, което чух...
Още...

Попитан дали някой прави опити той да бъде стреснат и дали този човек е Иван Костов, Алексей Петров отговори: „Казах, че това е маниер на Костов".
Попитан в такъв случай дали хора около Иван Костов правят опит да го стреснат, той отговори: „Нима не е разбираемо. Сигурно е някаква тайна, че Атанас Атанасов се притеснява дали аз се занимавам с политика или не".

Според бившата барета ДАНС трябва да започне най-после да си върши работата. „Имам концептуални различия с това, което се случва сега и това, което сме правили", заяви бившата барета.

На въпрос занимавала ли се е агенцията с несвойствени неща, Алексей Петров отговори: „Проблемът е, че твърдим поотделно. Ето сега аз идвам да твърдя, а пък на тази кръгла маса (визира кръглата маса, организирана в парламента миналата седмица - бел. Ред. ) твърдяха други.
Трябва да се съберем заедно и може би тогава е необходимо да се чуят аргументите и в спора трябва да се чуе истината".

Преди да влезе при депутатите Алексей Петров още веднъж отправи своя ултиматум - ако комисията ДАНС не вземе мерки след информацията, която той ще каже на депутатите за контролиране на политико-икономически процеси в прехода чрез физическо отстраняване на хора, за да се постигнат определени цели, след това той ще оповести това, което знае публично.

 

След 2 часа и 30 минути
Разказах всичко
, заяви Алексей Петров след като 2 часа и половина бе изслушван от депутатите в комисията за контрол на ДАНС.

Използвал и белите листи, с които дойде, за да илюстрира думите си, но без да рисува трупове, както сам уточни.

Пред медиите поясни, че на депутатите обяснил механизмите на посттоталитарния режим, използван от спецслужбите за ликвидиране на опонента или конкурента чрез дискредитация.

По думите на Алексей Петров през тази година и половина, откакто е създадена ДАНС, е правен опит да се ликвидира този модел.

Страхувам се, че демонстрираният от мен модел може да бъде възстановен", коментира още бившата барета.

Според него не е сериозно да се твърди, че в агенцията има структури за рекет.

Попитан дали ще защити Сергей Станишев в ситуацията, в която бившият премиер е попаднал, Петров заяви:
Обикновено съм свикнал да защитавам само добри действия и добри прояви. Не бих си позволил нито сегашния, нито предишния премиер да коментирам."

С медиите Петров пожела да си поговори за лихвите. Според него намаляването на лихвите е въпрос на активна политика.

„Аз лично твъърдя, че има форми, с които държавата може с последователни мерки да въздейства лихвите да бъдат свалени", допълни той.

Дори лихвите да паднат с 3 %, това няма да създаде конкурентна сред в България.