Състав на Габровски окръжен съд осъди днес на 24-години затвор 23-годишния Светослав Дончев, убил по особено жесток начин учителката по английски език в Национална Априловска гимназия Снежа Стефанова.

Делото бе гледано при условията на съкратено съдебно следствие по искане на защитата на подсъдимия.

Съдът без никакво колебание прие, че Дончев умишлено е умъртвил по особено мъчителен за жертвата и жесток начин бившата си учителка.

Единодушно прецени, че при условията на съкратеното следствие и във връзка с направените самопризнания следва да му бъде определено по-тежкото наказание, а именно доживотен затвор, което замени с 24 години затвор при първоначално строг режим. 

Съдебният състав отдаде лек превес на смекчаващите вината обстоятелства - чисто съдебно минало и мотивация.

Съдебният състав уважи и предявените граждански искове по 70 000 лв. за съпруга и двете деца на Снежа Стефанова и по 60 000 лв. за родителите й.

Те трябва да бъдат издължени заедно с лихвите от 27 октомври до окончателното им изплащане.

Защитникът на Дончев адв. Тъпов в пледоарията си заяви, че  съдебно - медицинската експертиза доказва, че подзащитният му страда от раздвояване на съзнанието, което не означава, че е невменяем. "Психиката на всеки един от нас може да даде на късо. Това е добър човек, извършил тежко и гнусно престъпление", каза той.

Според държавното обвинение експертизите доказват, че Дончев е разбирал и е можел да ръководи постъпките си.

Присъдата може да бъда обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Велико Търново, съобщава Дарик радио.

Припомняме, студентът в Стопанската академия в Свищов Светослав Дончев уби бившата си учителка  сутринта на 27 октомври миналата година. Тогава той позвънил на вратата на апартамента й, жената отворила, след като го видяла се опитала да затвори, но не успяла.

Младежът я  убил на стълбищната площадка, като й нанесъл повече от 30 удара с нож. След това студентът се укрива около ден   в гористите местности на града, но бе заловен.