Тежка присъда от 5 години затвор постанови Софийски градски съд на бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Николова бе призната за виновна, че умишлено е присвоила 53 000 лв. от бюджета на агенцията.

Подобна присъда за Николова до голяма степен е неочаквана, тъй като вчера от прокуратурата поискаха 3 години условно и 5 години изпитателен срок.
Решението на съдията обаче се оказа доста по-сурово и Николова ще трябва да излежи 5 години в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален общ режим.

По делото на Николова, станала популярна като "Мадам "Бонус" бяха обвинени за съучастие и Райна Иванова и Тотка Стоилова.

Иванова бе изцяло оправдана, докато Тотка Стоилова, която е била финансов контрольор бе призната за виновна, че не е упражнила достатъчен контрол и получи присъда от 2 години условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 5000 лв.

На излизане от съдебната зала Виолета Николова отказа всякакъв коментар пред медиите. Защитата на двете осъдени има право да обжалва присъдата в 15-дневен срок, от което ще се възползва.

По обвинението за съставяне на официален документ с неверни обстоятелства, а именно писмо до Министерство на правосъдието, в което се посочва, че за месеците септември и октомври 2011 година Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение, Николова както и Райна Иванова бяха оправдани.