Отстранена е шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

На брифинг в правосъдното министерство министър Ковачева обяви, че новият шеф на вписванията е Юлиан Митев - досегашен заместник на Николова.


Николова си дала 48 хил.лв.,
на останалите по 500-600

В следствие на много сигнали правосъдният министър Диана Ковачева разпоредила проверка от инспектората на правосъдното министерство в Агенцията по вписванията и в петък дошъл резултатът.

Шефката на агенцията Виолета Николова си дала общо 48 000 лева помощи за годината, съобщи Ковачева.

Тя отбеляза, че по принцип наредбата позволява разпределенията на допълнително материално стимулиране (ДМС), но по ясни критерии и коментира, че в случая би трябвало Виолета Николова да поиска министъра на правосъдието да определи дали да получи и в какъв размер да е нейният бонус.

По-рано днес БНТ съобщи, че освен тези 48 хил., Николова е получила още 24 хил.лв със заповед на предишния правосъден министър Маргарита Попова.

Освен това министър Ковачева изтъкна, че останалите служители са получавали в пъти по-ниски бонуси, като средният бонус за агенцията бил 500-600 лева. Ковачева поясни още, че парите за бонусите не били от спестени пари, а били от събираните такси, глоби и имуществени санкции.

Според разпоредбите 25 % от общата сума могат да се разпределя за обзавеждане и оборудване, обучение и квалификация, както и допълнително материално стимулиране.

В момента в агенцията тече одит, но тъй като той ще приключи чак в края на март и вече има резултат от проверката на инспектората, Ковачева решила незабавно да отстрани Николова.

Тя изтъкна още, че освен скандалът с бонуса, е констатирано забавяне във внедряването на софтуер в агенцията, тъй като не била стартирана навреме обществена поръчка за разработване на този софтуер.
Инспекторатът дал незадоволителна оценка за ефективността на агенцията след въпросната проверка.

В момента България е в затруднена ситуация, тъй като европейски търговски дружества не могат да се вписват. Срокът е изтекъл и това възпрепятства тяхната дейност у нас, поясни Ковачева и заяви - „Категорично няма как да се толерира подобно поведение на директора".

Министър Ковачева представи новия директор на дирекцията по вписванията - Юлиан Митев, който има над 14 години юридически стаж, работил е в администрацията на висшия съдебен съвет. Бил е директор на дирекция Съдебна дейсност и информационни технологии.

Митев каза, че това ще е първото нещо, което ще предприеме като шеф на Агенцията по вписванията - първо да разпишем ясни правила за раздванаето на бонуси и да стартират обществени поръчки по забавените дейности.