М. Ламбрев, шеф на НКЖИ
Синдикатите вече няма да водят преговори с ръководството на БДЖ. Разговорите ще се водят само на ниво министър.

Това заяви Сашо Алексов - председател на браншови железничарски синдикат по време на преговорите между синдикатите и представителите на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Припомняме, снощи колегите им не се споразумяха с другата структура в железниците - БДЖ.

Както и вчера, НКЖИ и синдикатите обсъждат изпълнението на стачното споразумение и евентуалното подписване на колективен трудов договор в параметрите от 2009-та. До момента нямаме съгласие, обясни Алексов.

По думите му от НКЖИ са предложили параметри за подписване на споразумение, които не удовлетворяват синдикатите.

Излъгаха ни с това, което направиха. Бяхме се договорили, че ще подпишем параметрие за колективния трудов договор от 2009-та", каза Алексов. Когато обаче отишли на разговори с ръководството на железниците, им били предложени поправки на КТД с 48 нови члена. С тези поправки се предлагат 35-37 % намаляване на заплатите на хората.

Стана ясно още, че единият от служителите, Недко Кертов, временно е прекратил гладната стачка, но е категоричен, че ако не се решат проблемите в БДЖ, ще я възобнови. Мъжът е кондуктор в „Пътнически превози" в Пловдив и е прекарал два инфаркта.

За разлика от синдикатите ръководството на НКЖИ е доволно от хода на разговорите. Учудващо за мен преговорите вървят в един много добронамерен тон, заяви генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев.

В момента изчистваме точките по стачното споразумение, допълни той, като подчерта, че има доближаване на вижданията по много точки.

Ние нямаме проблеми със синдикатите, при нас тонът е много добронамерен и се надявам да стигнем до добри резултати, каза генералният директор на НКЖИ.

Спорните моменти между компанията и синдикатите са за синдикалната защита и точката в предишното споразумение, според която ще се увеличи минималната заплата в компанията, когато се увеличи минималната работна заплата в страната.

НКЖИ няма тази финансова възможност. Компанията обаче гарантира пълното заплащане на възнагражденията на служителите до края на годината.

Има стопляне на вижданията, заяви Милчо Ламбрев и поясни, че синдикати и ръководство нямат проблеми със съкращенията в компанията. До края на тази година от компанията ще си тръгнат 1300 души, а през следващата още 850.

Попитан защо служителите в НКЖИ също стачкуват, Милчо Ламбрев поясни, че те стачкували, защото нямали подписан колективен трудов договор и от солидарност с колегите си в БДЖ.