С противоположни послания синдикати и шефове на БДЖ коментираха тазвечершните преговори.

Стана ясно, че те са били много кратки, като на синдикатите са връчени предложенията за промени в трите колективни трудови договори - на Холдинг „БДЖ" ЕАД, „Пътнически превози" и на „Товарни превози".

Според шефа на Съвета на директорите на холдинга Владимир Владимиров другата седмица влаковете трябва да тръгнат. Това няма да стане от утре, когато стачката продължава, защото синдикатите имат нужда да се запознаят с предложенията и в понеделник да коментират на нова среща.

В същото време шефът на железничарския синдикат Петър Бунев е песимист и по думите му едва ли ще се стигне до споразумение.

От тях става ясно, че синдикатите са били изненадани с нов колективен трудов договор с тотална промяна дори и на стария в посока надолу, като те са разчитали на уговореното от вчера да остане в сила стария договор с някои малки промени.

Според Бунев предложенията са неприемливи и синдикатите ще търсят други решения.

В същото време Владимир Владимиров увери, че реформите в БДЖ текат, като от 1 януари в сила ще влезе второто увеличение, замислено от БДЖ.

То ще касае всички останали влакове, които не са със задължителна резервация и ще бъде по-малко от първото - 9 %.
Цените отново ще бъдат под тези на превозите с автобус, съответно с 20 % в една посока по-ниски и с 40 % в двете посоки.

Реформата в БДЖ продължава независимо от това дали има стачка или не, каза още Владимир Владимиров.

От централата на БДЖ съобщиха, че по време на днешния десети ден от стачката от 230 влака на БДЖ не са пътували 150. Стачкуващите в „Пътни превози" са били 305, а в „Товарни превози" - 14 души.