Председателят на парламента Георги Пирински прекрати заседанието половин час, след като депутатите бяха започнали работа.

Обяснението за бързото разпускане на парламента във ваканция, по думите на Лютви Местан, е за постигната вчера договорка днес да се гласуват само закони, по които има готови доклади от комисиите.

Законът за културното наследство, по който от вчера депутатите спорят, е доста обемист и нямаше изгледи днес да бъде приключено разглеждането му.

Следващото заседание е на 14 януари 2009 година.

По този начин народните представители няма да дочакат днешните протестни шествия на студенти и фермери, които около обяд трябва да се съберат пред сградата на НС.

Депутатите от опозицията свързаха бързото прекратяване на парламентарния ден със заявените днес протести пред парламента.
Любен Дилов каза, че според него случилото се дължи на изострена тракторофобия у управляващите.

В разговор с медиите председателят на парламента Георги Пирински бе категоричен, че няма основание за създалото се впечатление, че някой в парламента се страхува от протестите и затова бързо е прекратено заседанието.

Всеки е свободен да си създава собствените впечатления. Не може да става дума за страх, заяви Пирински.

Той припомни, че парламентът не веднъж е бил блокиран от протестиращи и че винаги лично е излизал и се е срещал с тях.

За днешните протести на студентите Пирински съобщи, че има готовност, ако те пожелаят среща да ги приеме и изтъкна, че вчера в организираната кръгла маса по проблемите на Студентски град са участвали трима депутати.

Той ги е помолил днес да имат готовност да участват в среща с протестиращите студенти, ако такава бъде поискана.

За протеста на зърнопроизводителите Пирински каза, че се е опитал да разбере кои са представителите на протестиращите, но не е успял да получи информация и се затруднява да си обясни мотивите им.

Той каза, че по принцип законодателно е регламентирано, че при протести предварително трябва да е ясен маршрута, да има създадена организация и самите протестиращи да организират своя охрана, която да е в контакт с полицията.

Няма такава организация в днешния случай, каза Пирински и очевидно властите са преценили, че щом към София наближат стотици селскостопански машини, трябва да има някакъв ред.

Около парламента има масирано полицейско присъствие и са приготвени ограждения, но преминаването не е ограничено.

За скоропостижното прекратяване на заседанието днес, Пирински каза, че това не трябва да е изненада, тъй като е изпълнение на вчерашно решение на пленарна зала.

Председателят на парламента опресни паметта на журналистите, като припомни че вчера след 11:00 часа беше направено предложение от Ангел Найденов да бъде удължено работното време на депутатите, за да може в рамките на вчерашния ден да приключат обсъжданията по законопроектите и днешния ден да е за гласуване.

Първоначално се смяташе, че ако удължаването на работни ден, което е може да е максимум с четири часа, не е достатъчно, след това може да спре часовника.

Постъпи обратно предложение от Любен Дилов-син, че не е съгласен с удължаването на работата до 18:00 часа, но при гласуването бе прието удължаване на работното време.

„Това се реши и се изпълни.", подчерта Пирински.

Парламентарният шеф обясни още, че в последния парламентарен ден от сесията няма възможност за окончателно приемане на законопроекти с много предложения и промени и затова е преценено да се гледат законопроекти с достатъчно ясни готови доклади.

Той е категоричен, че е неоснователно да се смята, че с бързото прекратяване на днешния пленарен ден се удължава ваканцията на депутатите.

Всеки е свободен да сформира свое впечатление, важното е да има обективна информация за това, подчерта Пирински и отбеляза че да се говори за разпускане на парламента няма основания - става въпрос за закриване на сесията.

Припомняме, в 11 часа пред парламента би трябвало да бъдат протестиращите студенти, а в 12 часа - протестиращите зърнопроизводители.

Около сградата на Народното събрание има засилено полицейско присъствие и заграждения заради очакваните протести.