След няколко часа преговори столичната полиция пусна в града земеделските машини - не по-тежки от 4 тона.

С тях и с леките си коли фермерите се насочиха вместо към Парламента, към Министерския съвет - тъй като междувременно парламентът излезе в коледна ваканция.

По-късно от МВР уточниха, че в столицата са навлязли 164 трактора, които бяха паркирани в района на паметника на Незнайния воин.

Протестиращите земеделци блокираха пространството между църквата "Александър Невски" и ул. „Раковски" с трактори.

Часове по-късно стана ясно, че в присъствието на премиера Станишев са договорени 150 млн. лева допълнителни доплащания за зърнопроизводителите през 2009 година.

От площада веднага реагираха и първоначално обявиха, че започват изтегляне на земеделската техника, макар че по-рано от МВР съобщиха, че фермерите се готвят след 21 часа - когато отпада забраната, да вкарат в София и машините над 4 тона.

В последствие обаче възникна спор между участващите в протеста земеделци и председателя на асоциацията Радослав Христов, който бе на преговорите с премиера Станишев.
Хората искаха уверения, че постигнатото споразумение наистина ще бъде изпълнено.

Проблемът според тях е в това, че премиерът е написал, че подкрепя исканията за отпускане на въпросните средства.
Хората твърдяха от своя страна, че искат да получат гаранции и част от тях изразиха недоволство спрямо преговарящите със Станишев.

В резултат на това протестиращите зърнопроизводители започнаха да се разотиват от столичния площад „Св. Александър Невски", техниката обаче остава до утре сутрин в 8, когато ще се съберат отново и ще вземат решение дали ще се изтеглят от столицата или ще продължат с протестите.

В същото време от МВР съобщиха, че в София остава само техниката, която първа е пристигнала на протеста.
По-късно тръгналите машини са се изтеглили.

В МВР също така е постъпило обявление от организатора на протеста Радослав Христов, който е уведомил органите на реда, че отпадат заявените за 20, 21, 22 и 23 декември протести.

Как премина протестът на зърнопроизводителите
От шумните освирквания на протестиращите минувачите се вглеждат в плакатите, с които са облепени селскостопанските машини: „Стига лъжи, искаме условия за работа"„казва" един от тракторите, а друг предупреждава: „Стратегия и аграрна политика в Европа не се правят без съфинансиране от Националния бюджет".

На друг трактор е залепено искането, което със сигурност споделят всички: „Добра реколта - ниска инфлация".

Около площад „Александър Невски" имаше засилена полицейска охрана, чиято екипировка буди у минувачите не по-малко любопитство отколкото тракторите.

Още около обяд стана ясно, че земеделските производители ще искат среща с премиера Станишев, на която той да поеме ангажимент, меморандумът, подписан от земеделския министър да бъде изпълнен, т.е. държавната субсидия да бъде получена.

Припомняме, че още снощи започнаха мащабни проверки на полицията, дали машините имат разрешителни за движение по републиканските пътища.

МВР предупреждава за поетапното блокиране на столичното движение
                    Още...

Имаше забрана за движение на техниката в столицата. Над 500 машини бяха спряни на изходите на града.

Едната колона е от КПП „Враждебна" до бензиностанция „Шел" край Долни Богров, а другата е блокирана от полицията край „Кремиковци".

Припомняме, зърнопроизводителите имат разрешение на кмета Бойко Борисов да направят своя протест пред парламента.

Протестиращите обясняват, че именно за да не нарушават наредбата са дошли с машини, които са под 4 тона

По-рано зърнопроизводителите заявиха, че ако не бъдат допуснати сега за митинга, за който имат разрешение, ще останат тук цял ден, а ако се наложи - и цяла седмица, докато не се вземе решение да им се отпуснат необходимите субсидии.
От асоциацията обсъждат вариант, ако не бъде изпълнено тяхното искане, на пролет да не сеят.

Депутатите няма да дочакат протестиращите, тъй като Георги Пирински вече разпусна парламента за Коледна ваканция.
                        Още...

Междувременно стана ясно, че докато стигнат до София по пътя много от зърнопроизводителите са проверявани без причина, а на някои от тях са искани личните карти и са записвани номерата им.

По време на снощното си придвижване към столицата зърнопроизводителите са срещнали редица пречки от страна на полицията, разказват протестиращите.

Всички колони са били спирани без обяснения. Машините са били проверявани и глобени за липса на винетни стикери (селскостопанските машини са освободени от винетни стикери).
След това шофьорите са проверявани и за алкохол. Не е установено някой от тях да е употребил алкохол.

Зърнопроизводители, млекопроизводители и животновъди от цялата страна планираха протест от 10.00 часа пред Народното събрание и Министерския съвет.
Те пристигат в столицата в два лъча - от Северна и Южна България, за да настояват за незабавното получаване на директните плащания и националното доплащане за обработваемата земя за тази година.

Припомняме, в писмо до кмета Борисов вчера вътрешният министър поиска градската управа да се съобрази с чл. 12 ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да промяна времето, мястото и пътя за движение на протеста на зърнопроизводителите.

Въпросният член гласи - когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, съответно кметът, предлага промяната им.