Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер остро критикува гръцкия премиер Алексис Ципрас за преговорте по гръцкия дълг, предадоха световните информационни агенции. Това заяви той в Бавария, където пристигна за срещата на лидерите на Г-7.

По думите му, гръцкият премиер не се е отнесъл достатъчно сериозно към преговорите и днес, в неделя, той все още очаква обещаните от него още в сряда предложения за реформи. Нещо повече, според него Ципрас е лъгал и гръцкия парламент за хода на разговорите и новите условия на кредиторите.

Юнкер все още смята, че Атина има място и не трябва да напуска еврозоната, но не го изключва като вариант.

Припомняме, че вчера нови разговори за предотвратяване на застрашаващия Гърция фалит се състояха между германския канцлер Ангела Меркел, френския  президент Франсоа Оланд и Ципрас.

Юнкер отказа да разговаря с Ципрас, като посочи липсата на обещания напредък с дискусиите и предложенията от страна на Гърция.

По-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС може да отпусне 35 милиарда евро на Гърция като финансова помощ до 2020 година.

Гърция трябва да получи пари, за да може да погаси вноска (330 милиона долара) по дълга пред Международния валутен фонд в петък или има опасност от изпадане в неплатежоспособност.