Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че „предизвикателните" преговори с Гърция ще продължат след дълги среднощни разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, които завършиха без споразумение, съобщава „Франс прес".

„Поспах три часа след дълги, предизвикателни дискусии и преговори с гръцкия премиер", заяви Юнкер по време на изслушване пред комисия в Европейския парламент.

Това е причината да напусна изслушването...Трябва да подготвим следващия кръг от преговори", добави той.

ЕС може да отпусне 35 милиарда евро на Гърция като финансова помощ до 2020 година, поясни той пред комисията за регионите.

По думите му Атина може да вземе парите, ако приложи нужните реформи.

Късно вчера Гърция и кредиторите не успяха да постигнат споразумение по време на преговори в Брюксел, въпреки че са постигнали напредък, който може да спаси Атина от банкрут и евентуално напускане на еврозоната.

Ципрас се срещна с Юнкер, за да го убеди да подкрепи реформения план на Атина, който трябва да отключи помощ от кредиторите в размер на 7,2 милиарда евро.

Юнкер и Ципрас заявиха, че скоро ще се срещнат отново, но продължилата четиричасова среща завърши без никакво споразумение.

Гърция трябва да получи пари, за да може да погаси вноска (330 милиона долара) по дълга пред Международния валутен фонд в петък или има опасност от изпадане в неплатежоспособност.

Европейски източник, свързан с преговорите, изтъкна, че няма нищо ново тази сутрин след проведените разговори. „Все още чакаме гръцката страна да изрази позицията си по отношение на представените пред тях предложения", добави източникът.

Шефът на еврогрупата заяви, че вчера са провели „много добра среща".