От синята коалиция отново внесоха промени в Закона за данък добавена стойност за намаление на ДДС върху лекарствата и учебниците.

Според сините с намалението на ДДС върху лекарствените продукти респективно ще бъдат намалени техните цени и по този начин ще бъдат облекчени българските граждани, нуждаещи се от лечение.

Те допълват, че със заключителната разпоредба се предлага това да стане от 01 януари 2013 г., което дава възможното време за преминаване към предлаганата промяна. В България до 2001 г. нямаше ДДС върху лекарствата и данъчната ставка от 20 % беше въведена от правителството на НДСВ и ДПС., изтъкват от Синята коалиция.

В предлаганите промени се настоява още за намаляване на ДДС върху учебниците и учебните помагала, което реално ще подпомогне българските семейства. Опитите напоследък за създаване на допълнителни библиотеки от учебници в училищата, трябва да бъде подпомогнато и чрез законови промени за диференцирана ставка на ДДС .

По-рано днес пред bTV министърът на здравеопазването Стефан Константинов коментира, че намаляването на ДДС върху лекарствата у нас е едно от нещата, които трябва да се направят за намаляване цените на лекарствата. Против това обаче се обяви председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.