Очакванията ни за новите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) се потвърдиха, обяви Тома Биков от Движение „България на гражданите".

Според него вчерашното изслушване на 17-те кандидати е могло със същия успех да се проведе и в Сатиричния театър. От Движението не очакват новият ВСС да започне смислена съдебна реформа, тъй като всички кандидати изглеждат некомпетентни за задълженията на искания от тях пост.

„Заформя се съдебна власт с тройна коалиция - от ГЕРБ, БСП и ДПС. Не чухме нито един неудобен въпрос от опозицията, което означава, че тя преминава на страната на управляващите", посочи Биков.

Кандидати от депутатската квота не дадоха нито една оценка за сегашния ВСС, което е ясна индикация за това, че не отчитат провалите му. Впечатление направи фактът, че на изслушването бяха зададени само два от всички 100 въпроса на неправителствените организация. „Тези хора нямат полза от силна съдебна система", посочи Биков.

Колегата му Прошко Прошков подкрепи изказаното становище и заяви, че за пореден път здравите сили за взели надмощие над здравия разум.

На въпрос каква е позицията на Движението за иска на Русия от 1 млрд. евро за проекта „Белене" представителите бяха категорични, че и двете правителства на ГЕРБ и БСП носят отговорност, но за тази тема се говори трудно, защото никой не казва къде са отишли парите за проекта.