Натовареността на магистратите в цялата страна и правилата за атестиране заемат централно място в изложенията на кандидатите за членове на ВСС, чието изслушване започна в 10 сутринта в пленарна зала на парламента при голям институционален, дипломатически и медиен интерес.

Макар че до 18 часа - за осем часа, бяха минали едва 10 от 17-те кандидати, правната комисия реши да изслуша днес всички номинирани за ВСС.

След като минаха първите трима кандидати стана ясно, че предвидените от председателя на правната комисия Искра Фидосова 8 часа за изслушване на 17-те кандидати от парламентарната квота няма да са достатъчни.

Всеки от кандидатите е подложен средно на 45-минутен разпит, което прави поне 12 часа. Освен това почти всички кандидати просрочиха отредените 10 минути за представянето на своите концепции за новия Съвет и вижданията си за развитието на съдебната реформа.

На някои ВСС кандидати им спестяват неудобните въпроси, забеляза Манолова.
Още...

Изслушването, наблюдавано с интерес от главния прокурор Борис Велчев и правосъдният министър Диана Ковачева, започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на терористичните атаки от 11 септември преди година. „Да си спомним за разрушаването на Световния търговски център. Това е брутално посегателство срещу демокрацията и до днес тероризмът продължава да бъде морално изпитание, включително и за България. Решихме, че осъждаме подобни актове като напълно несъвместими с ценностите на съвременната цивилизация," подчерта Фидосова.

Всички кандидати се обединиха около няколко основни теми, които по думите им са от изключителна важност - условията на работа в отделните съдилища, случайното разпределение на делата, както и че е необходима административна реформа вътре в съдебната система.

Те бяха обединени и около тезата, че съдебната власт и в частност ВСС трябва да абсолютно независими, като гарантираха, че за дългогодишния си юридически стаж те не са се поддали на натиск от една или друга страна.

Предложеният от ДПС Васил Петров подчерта, че никога никой не се е опитвал да го притиска по отношение на работата му.

Валентина Драганова, която е кандидатура на управляващата партия, смело заяви, че подобен натиск към нея е имало, но тя не се е поддала.

Червеният кандидат - Бойко Рашков, отправи специални поздравления към народните представители от 41-тото Народно събрание за „смелостта" да изготвят подобни правила за избор на членове на бъдещето правителство на съдебната власт.
Рашков обърна сериозно внимание на работата на прокурорите и следователите и особено на военните прокурори, които по думите му са изчезващ вид, записан в Червената книга.

Още в самото начало на изслушването му се наложи намесата на Искра Фидосова, която призова да не се задават въпроси, които ще уронят личното достойнство на кандидата: „Моля да се въздържате от клетви. Недопустимо е да превръщаме днешното изслушване в трибуна за наказания и даване на клетви от страна на кандидатите."

Повод за това нейно изказване беше въпрос на Емил Василев, свързан с разбиването на „семейните правни монополи. „Можете ли да се закълнете в децата си, че съпругата ви не ви е молила да вземете определени решения или пък ако станете член на ВСС и дъщеря ви помоли за някой неин състудент, вие няма да се поддадете?", запита депутатът, като уточни, че съпругата на Рашков е нотариус, а дъщеря му - съдия в СРС.

Този въпрос Емил Василев продължи упорито да задава и на следващите кандидати.
Бившият зам.-главен прокурор и ексшеф на ВАС Владислав Славов обяви, че ако бъде избран за член на ВСС ще работи за гарантиране правовия ред в страната и за прилагането на стратегията за реформата на съдебната система.
Мога да бъда полезен на следващия ВСС, категоричен бе Славов.

Трябва да се отбележи, че опасенията на НПО-тата, че на кандидатите ще бъдат задавани само контролирани въпроси и че техните питания няма да бъдат отправени до известна степен не се оправдаха. Лично Мая Манолова беше подбрала някои от тях. Не липсваха и кандидати, които се бяха подготвили и сами отговаряха на въпроси от списъците на неправителствения сектор, без да съм им зададени от народните представители.

Славов предложи на вниманието на депутатите идеята си връщане към двуинстанционно производство. „Дали с това няма да решим някои важни проблеми, които съществуват в момента. Ако бъда избран, аз ще предложа това на ВСС," подчерта Славов.

Според неговите изчисления ако се обединят 143-те районни и окръжни съдилища в страната, те ще се редуцират до 70. „Така около 1/6 от бюджета на съдебната власт може да бъде намалена. Опростяването на структурата ще улесни нейното управление. Ще има достатъчно съдии, за да има специализация на съдиите," допълни още Славов.

Пет часа след началото на изслушването на ВСС-кандидатите правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че е много доволна от начина, по който се провежда процедурата.

„Радвам се, че се дава почти час на всеки кандидат да се представи цялата концепция. Нека всеки да даде максимума от себе си, това е гаранция и за прозрачност на избора", изтъкна тя.

Според нея на кандидатите не са спестени и неудобни въпроси. По думите й, един от най-трудните въпроси е бил за независимостта на съдебната система.

„Не видях кандидат, който да не отговори или поне да не му беше зададен този въпрос. В този смисъл ако видите пропуснат някой неудобен въпрос, подскажете го на депутатите, те имат право да  задават всякакви въпроси, бъдете активни и вие."

В отговор на този призив разпитаните вече кандидати бяха посрещнати от медиите с един и същ неудобен въпрос, а именно - „Дали, ако бъдат избрани за членове на ВСС и след това участват в процедурата за избор на следващия главен прокурор, ще му зададат въпрос дали ще даде ход на сигнала за участие на премиера Бойко Борисов и задочно на Георги Първанов в предотвратяване на данъчна проверка в т.нар. случай „Мишо бирата?"

И Бойко Рашков, и Владислав Славов бяха лаконични.

„Ще ви отговоря на този въпрос, когато му дойде времето. Нека да изчакаме да мине избора на ВСС, да дойде времето за избор на главен прокурор и тогава може да го коментираме", заяви Рашков, подчертавайки, че не може да отговори на този въпрос, тъй като не познава в детайли от преписката.

Рашков и Славов отклониха въпроса към настоящия главен прокурор. Борис Велчев успя да „избяга" от него, напускайки пленарна зала малко преди да приключи изслушването на петия кандидат.