На днешното заседание на Съвета на министрите в Брюксел не е прието решение за приемането на България  и Румъния в Шенгенското пространство.

Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Причината е съпротивата на Холандия и Финландия.

Холандия и Финландия остават единствените две страни в ЕС, които не подкрепиха днес предложението за приемане на България и Румъния в Шенген, без да дадат логично обяснение, с което влизаме в "параграф 22", заяви Цветан Цветанов в коментар на изхода от заседанието на Съвета на ЕС.

 

Полша остро критикува ЕС в наша защита
Oще...

Той уточни, че до 17 октомври се очакват допълнителни консултации за приемането на България и Румъния в зоната, като решението може да бъде взето дотогава на извънреден Съвет, или "на подпис", стига през това време да бъде намерен компромис. Вицепремиерът цитира становището на Европейската комисия, според която настъпва "юридическа колизия", след като София и Букурещ са изпълнили изцяло всички поставени критерии.

Пред следващите няколко седмици България ще убеждава Холандия и Финландия да променят позицията срещу приемането ни в Шенгенското пространство, заяви още министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Холандският министър на имиграцията Герд Леерс потвърди, че страната не е съгласна България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство сега, информира кореспондентът на БНР.

При пристигането си преди срещата той отхвърли упреците, че Холандия прилага нови стандарти, както и че прилага нови стандарти и добавя нови критерии към вече изпълнените изисквания.

Представете си, че имате една врата с 8 от най-добрите ключалки на света. Пред нея обаче стои някой, който пуска всички да влизат. Тогава имаме проблем. Затова не само техническите изисквания са важни, но и изискванията за пълно прилагане на шенгенското законодателство по отношение на борбата с корупцията и престъпността, заяви Леерс.

Той обаче побърза да отбележи, че щом видят, че двете страни са изпълнили и тези изисквания, веднага ще кажат „да" на тяхното присъединяване.

Експерти от Еврокомисията признават, че формално София и Букурещ са изпълнили условията за членство в Шенген - въвели са биометричните документи, взели са мерки за осигуряване защитата на своите граници. Много европейски политици обаче смятат, че тези мерки са недостатъчни.

Калфин предложи помощта си на кабинета за Шенген
още...

Този проблем се обсъжда в изключително неблагоприятен момент, заради „миграционното цунами", което „удари" тази пролет южните страни на Евросъюза, най-вече Гърция и Италия, заради безредиците в арабските страни. Именно съдбата на 50 хиляди бежанци от Северна Африка станаха причина за изостряне на отношенията между Италия и Франция, тъй като правителството на Силвио Берлускони реши да ги пусне на север, за да се избави от този проблем на своя територия. Проблемът остава нерешен и до този момент.

Всичко това доведе и до преразглеждане на правилата за въвеждане на временен пограничен контрол в Шенген. Съгласно разработения от Еврокомисията проект страните-членки на ЕС могат да могат да искат от Брюксел въвеждане на временен контрол на своите граници не само в случай на терористична заплаха или необходимост от осигуряване на безопасността при провеждането на големи международни мероприятия, като футболно първенство например, но и при неконтролируем миграционен наплив.