БСП кандидат президентът Ивайло Калфин предложи помощта си на кабинета за Шенген.

Готов съм изцяло да съдействам на правителството на Бойко Борисов, за да опровергаем скептиците в ЕС, че България може да пази външните граници на съюза, заяви бившият външен министър след решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС да не разглежда молбата за членство на България в европейското безвизово пространство.

В същото време Калфин посъветва правителството да не поема по пътя на обидата и противопоставянето, особено когато страната няма убедителни аргументи, че е постигнала сериозен напредък в борбата с престъпността и корупцията.

Той счита, че не е правилен и другият път - да казваме, че всичко ни е наред и че държавите, които блокират българското присъединяване към Шенген, си имат вътрешни проблеми.

Калфин обърна внимание на думите на холандския министър на вътрешните работи, който е настоял решението за българското членство в Шенген да се отложи не само до предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС, а до следващия доклад по правосъдие и вътрешни работи след февруари догодина.