Либия е склонна към примирие, се казва в писмо на либийския премиер Ал Багдади ал Махмуди до световните лидери, с копие от което разполага "Имндипендънт".

Премиерът предлага примирие, под наблюдението на ООН и Афиканския съюз.

В писмото, властите предлагат още започване на преговори с опозицията, аминистия на двете страни в конфкликта и подготвяне на конституция.

Премиерът твърди, че бъдещата Либия ще е много различна от тази, която всички познават в момента и това е бил планът на либийските лидери.

За да се осъществи този план, е нужно да се спрат сраженията с опозицията.

То, обаче, не засяга ролята на Кадафи след примирието.

Досега, без значение от победите или пораженията му във войната, Кадафи декларираше желание да се бори докрай и отказваше да се оттегли от власт.

Припомняме, по време на вчерата си вчера американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън призоваха към оттегляне от власт на либийския лидер Муамар Кадафи.

Дейвид Камерън заяви, че страната няма бъдеще с полковник Кадафи на власт и САЩ и Великобритания разглеждат всички варианти да увеличат натиска върху режима.

Тази среща, обаче, според "Индипендънт", е показала, че и западните лидери са склонни на примирие и всъщност не искат много крайни мерки срещу Кадафи и семейството му.