Американският президент Барак Обама заяви, че отношенията между САЩ и Великобритания са „специални" и „по-силни откогато и да било".

По време на съвместна пресконференция в Лондон с Дейвид Камерън, Обама заяви, че двамата са обсъдили широк кръг от въпроси.

Премиерът на Великобритания определи отношенията между двете страни като „съществени за сигурността и просперитета на Великобритания".

И двамата лидери призоваха либийския лидер Муамар Кадафи да се оттегли.

По думите на Дейвид Камерън двамата с Обама са обсъдили още ситуацията в Близкия изток, продължаваща борба срещу тероризма и необходимостта от създаването на нови работни места за глобалната икономика.

Дейвид Камерън заяви, че е опознал добре президента Барак Обама през последната година и оценява „неговото ръководство и смелост".

Президентът Обама каза, че отношенията между САЩ и Великобритания се основават на "общи идеали и ценности" , а не просто на "топли чувства и обща история", която свързва двете страни.

По отношение на Либия, Дейвид Камерън заяви, че страната няма бъдеще с полковник Кадафи на власт и САЩ и Великобритания разглеждат всички варианти да увеличат натиска върху режима.

Според Барак Обама международната общност е постигнала „огромен прогрес" в Либия, спасявайки живота на цивилни.

Дейвид Камерън заяви, че международната общност трябва да се възползва от момента, случващ се веднъж на едно поколение, и да подкрепи продемократичните движения в Близкия изток.

Президентът Обама съобщи още, че ще обсъди на предстоящата утре и вдругиден среща на върха на Г-8 как да бъдат подкрепени продемократичните движения в Близкия изток.