Лидерът на ДБГ Меглена Кунева потвърди, че е имало известно напрежение по повод утрешния избор на председател на Реформаторския блок.

Припомняме, преди дни се появи информация, че едва ли не РБ е пред разпад заради спорове, кой да бъде лидер, както и поради разминавания на тема коалиционна политика.

Пред Нова Тв Кунева сподели, че структурите на ДБГ намират за неподходяща датата на утрешното събиране.

Те казват "защо сега, защо 15 дена преди избори, за нас неделята означава 10 срещи, 10 населени места, разговори с поне 100 души, реална кампания", изтъква Кунева и коментира, че самата тя не вижда какво би било различното, ако изборът на председател бъде изместен за след изборите - още повече, че тогава е можело този председател да бъде натоварен с повече правомощия, отколкото е планирано за утрешното събитие.

По думите й единодушието не се постига под натиск.

"Ние сме възпитани, дисциплинирани хора, това събитие ще се състои, но не е проблем , че споделихме резервите си. Ние сме различни партии и хора, нормално е да имаме различия, трябва да можем спокойно да си ги кажем", заявява все пак лидерът на ДБГ.

Става ясно, че днес Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" ще вземе решение за кандидатурата на ДБГ за председател на Реформаторския блок.

Кунева заявява обаче, че самата тя няма да се кандидатира за председател на коалицията.

„Моята задача не е да кандидатствам за постове. Знам какво искам да постигне Реформаторският блок, била съм в изпълнителна и законодателна власт, включително и на европейско ниво. Там е силата ми и там мога да направя нещо конкретно", каза тя.

На въпрос има ли напрежение сред структурите на партията за утрешното събитие, Кунева е категорична, че няма място за клюки и интриги.

Тя е убедена, че акцентът на утрешното откриване на кампанията на Реформаторския блок е да се каже на активистите и симпатизантите колко силно РБ иска да спечели изборите, да се дискутират управленски цели и да мотивират избирателите си. По думите й изборът на председател е една от възможностите на събранието.