Националната конференция на Реформаторския блок, която трябва да се проведе тази събота, може и да не се състои. Това гласи съобщение, изпратено до редакцията ни от "източници от Движение България на гражданите".

Съобщава се, че мотивите за отказа на ДБГ да участва във форума, определени като "религиозно-витиевати", са християнския празник Кръстовден и тежката предизборна кампания. Друга причина, цитирана в и-мейла, е "страх от неизбежния избор на Радан Кънев за лидер на блока, което означава окончателната идентификация на уж смесената коалиция с ДСБ".

Подателите на съобщението заявяват, че "Меглена Кунева няма шанс да спечели битката за лидерския пост" и анализират, че това би довело до "претопяването" на Движение България на гражданите в Реформаторския Блок.

"СДС, ръководено от Лукарски, е заплашено от окончателно изчезване, а голяма част от членовете му са подложени на истински психологически натиск от страна на „старите седесари" като Евгений Михайлов, Едвин Сугарев и Георги Марков. Те искат да отслабят блока, за да подпомогнат консолидацията на десните избиратели около ГЕРБ", се твърди още в писмото.

По думите на подателите "единствените, които настояват за запазване на блока в този вид, са ДСБ". Това било важно за партията на Радан Кънев, "особено след като автентичните десебари - като Илко Семерджиев и Юлиан Войнов - се пренесоха при коалиция "Десните", което според авторите на съобщението изважда още един носител на дясната идея на политическата сцена.

Авторите правят и мрачна прогноза с конспиративни елементи, че "разпадът на реформаторите е фатален за тъмносините, защото сделката на Костов с Борисов, при която се разменя банкова индулгенция за КТБ и милионите му срещу подкрепа в парламента, зависи от това да има реформатори-депутати", а те пък щели да гласуват "под диктата на Иван Костов".

Цитирайки "запознати", съобщението гласи още, че "разделителната линия между ДСБ и ДБГ минава и през отношението към ГЕРБ", изтъквайки, че "Меглена  Кунева открито подкрепя безусловно сътрудничество с Борисов", докато Радан Кънев, по указание на Иван Костов, щял да приеме сътрудничество с ГЕРБ след решаване на казуса с КТБ.

"Кунева вече няколко пъти е била засичана в щаба на Борисов в дома му в Банкя, дори самият главен гербер си призна за този факт", допълват авторите.

Касим Дал и Корман Исмаилов, "които отказват подкрепата си за ГЕРБ, защото са наясно с уговорената съвместна работа на Борисов и ДПС", също са споменати в съобщението. Тяхната подкрепа за това Радан Кънев да заеме председателското място на Блока била точно заради отказа му до момента да си сътруднични с ГЕРБ, смятат авторите.

"Вчера, 10 септември, Меглена Кунева обядва почти без да се крие с Лютви Местан в столичния хотел „Хилтън". Новината за разпада на Реформаторския блок е факт днес. Кафетата с Местан винаги се оказват пълни с политическа отрова", завършва писмото, цитирайки коментари на "анализатори".

Не успяхме да получим потвърждение или опровержение на тази информация от лидерите на партиите в Блока, които не отговориха на обажданията ни.

Кратък коментар за news.bg направи Мартин Димитров от Гражданския съвет на Реформаторския блок. "Въпросът за мен не стои. Аз смятам, че конгрес ще има. Смятам, че това са спекулации.", категорично заяви Димитров и допълни "Четох подобни публикации в медиите, но не ми звучат сериозно".

Той определи твърденията, че голяма част от СДС ще бойкотира съботната конференция на Реформаторите, за да не допусне формацията да бъде оглавена от Радан Кънев, като "предизборни твърдения, които са несериозни" и допълни, че не би се учудил, ако това твърдение е излязло от централата на БСП или ДПС.

Пред БГНЕС председателят на Народна партия Свобода и достойнство /НПСД/ Корман Исмаилов коментира, че със сигурност Меглена Кунева няма да се кандидатира за шефския пост на Реформаторите, което най-вероятно е и причината за тиражиране на информацията за бойкот на конгреса.

НПСД не са решили дали ще подкрепят Радан Кънев на вътрешнореформаторските избори, тъй като искали да видят кои кандидати ще се изправят в негова конкуренция и какви са вижданията им за бъдещото развитие на Блока. Самият Исмаилов бил номиниран за председателския пост, но не е взел решение дали ще се включи в надпреварата.

Той обаче допълва, че потенциален партньор на Реформаторите в бъдещо дясно-центристко управление е именно партията на Бойко Борисов, защото БСП, ДПС и националистите вече са дефинирани като техни опоненти. Те биха могли да разговарят с ГЕРБ по управленската си програма и сроковете за нейното изпълнение, категоричен е Исмаилов.

Междувременно от пресцентъра на ДБГ опровергаха твърдението, че лидерът им Меглена Кунева е "обядвала с Лютви Местан" като уточниха, че цитираната среща е вчерашната конференция „Оценка на въздействието на законодателството за по-добро управление", на която освен Кунева и Местан, присъстваха и редица дипломати, политици, журналисти, експерти.

"Възмутена съм от начина, по който чрез медийни публикации политическите ни опоненти се опитват да влияят на българските граждани. Бях крайно учудена да видя, че вчерашната конференция за законодателството, организирана от посолството на САЩ, на която бяха поканени лидерите на водещите партии в страната, е представена като "обяд" с г-н Лютви Местан. Срещите ми са публични, както и позициите ми за бъдещото управление на страната. Всички евтини опити за натиск върху Реформаторския блок и използване на компромати, които са похвати от миналото, няма да минат. Колкото повече Блокът трупа подкрепа, толкова по-отчаяни и смешни стават атаките срещу нас", написа във Фейсбук страницата си Кунева.

От ДБГ обаче не опровергават информацията за неучастието на партията на Реформаторския конгрес.